Lindra din migrän utan mediciner

HÄLSA

Migrän är inget man botar för alltid, men det finns effektiv lindring.

Kognitiv beteendeterapi visar bäst resultat, även genom självhjälpsprogram. För hälften av dem som får behandling halveras huvudvärken.

Foto: Börje Thuresson
Ont i huvudet? Har du migrän är A och O att få en riktig diagnos. Därefter är det dags att hitta en behandling som passar dig.

En miljon svenskar

lider av migrän. För några hundra tusen är migränen så svår att den innebär stora begränsningar i vardagen.

- Många går omkring länge med sin huvudvärk. De stannar aldrig upp och funderar vad den kan bero på, säger Gerhard Andersson, psykolog och docent vid Uppsala universitet.

Flera studier visar att självhjälpsprogram, bland annat via internet, ger mycket goda resultat.

- Inte bara livskvaliteten blir bättre, symptomen lindras också, säger han.

Självhjälpsbehandlingen, där patienten får göra övningar och hålla kontakten med en terapeut, bygger vanligtvis på den kognitiva beteendeterapin.

- Man kartlägger i vilka situationer huvudvärken kommer, till exempel genom att föra dagbok. Ofta kan patienten hitta nya samband bara genom dagboken, säger Gerhard Andersson.

Det finns dock tillfällen när kognitiv beteendeterapi inte är det bästa för patienten. Självhjälpsbehandling fungerar till exempel inte när det finns neurologiska orsaker, när värken har blivit kronisk, eller när man är djupt deprimerad.

Snabbt resultat

På Sveriges enda migränskola i Vejbystrand i Skåne använder man sig av kognitiv beteendeterapi.

- Det kognitiva behandlingssättet ger snabbast resultat. Men jag använder även ett psykodynamiskt synsätt, där man jobbar mer med känslor och funderar över sin bakgrund och sina relationer, säger Ulrika Lembke, psykolog på Migränskolan.

Tanken med Migränskolan är att man ska få en helhetssyn på sin situation. Det innebär till exempel att äta och motionera rätt.

VAD ÄR migrän?

5 naturliga metoder mot migrän

Helena Löfving

ARTIKELN HANDLAR OM