Ett äpple om dagen skyddar mot hjärtinfarkt

Risken att dö i förtid minskar med 20 procent

HÄLSA

Ett äpple om dagen räcker för att ge kroppen ett rejält skydd mot hjärt-och kärlsjukdomar.

Nu finns nya bevis för att den så kallade medelhavsdieten, med mycket frukt och grönsaker, är nyttig för hjärtat.

Foto: Mats Strand
Ät ett äpple och bli friskare Den som äter frukt, grönsaker, fisk och olivolja och dricker måttliga mängder vin löper mindre risk för hjärtinfarkt och kärlkramp.

De nya rönen presenteras på måndagen vid den pågående hjärtkongressen i Wien.

Mejeriprodukter och kött, som vi äter mycket av i Sverige bör vi byta ut mot mat som liknar den folk äter kring Medelhavet.

Forskningen baserar sig på undersökningar av 20 000 människor i Grekland.

Resultaten visar att den som äter frukt, grönsaker, fisk och olivolja och dricker måttliga mängder vin löper mindre risk för hjärtinfarkt och kärlkramp än de som baserar mycket av sin kost på mejeriprodukter och kött.

- Det innebär att de äter mycket grönsaket, frukt, nötter, mycket enkelomättat fett, det vill säga det här fettet som finns i olivoljan och istället väldigt lite mättat fett, det fettet som finns i mejeriprodukter som vi äter mycket av i Skandinavien, säger docent Maj-Lis Helenius vid Karolinska sjukhuset till Ekot.

Mycket fisk och måttligt med vin

- De äter också ganska mycket fisk däremot inte så mycket kött, de har ett regelbundet och måttligt intag av alkohol i form av vin. Det är det som är typiskt för en traditionell meddelhavsmat.

För vissa personer kan det räcka med 200 gram frukt, ett stort äpple, om dagen för att förlänga livet avsevärt. Risken att dö i förtid sjunker med 20 procent.

De bästa effekterna har man funnit hos äldre personer. Därför är det aldrig försent att börja äta på medelhavsvis, menar forskarna.

Webb-radio

Kristdemokraternas ledare och Äpplomanen Alf Svensson: "Jag kan hålla på och äta äpplen i ett"

Simone Söderhjelm