Svensk sajt säljer livsfarlig medicin

Tabletterna kom på posten efter 3 dagar

HÄLSA

Aftonbladet köpte receptbelagd medicin på internet.

Snabbt, dyrt - och ingen läkare inblandad, trots löfte.

- Livsfarligt, säger Läkemedelsverket.

Foto: LOTTE FERNVALL
KAN DÖDA När Aftonbladets reporter Alexandra Forslund testade att köpa bantningsmedlet Reductil på nätet tog det bara tre dagar innnan läkemedlet levererades - utan bruksanvisning eller kontakt med läkare.

Aftonbladet testade att köpa bantningsmedlet Reductil, som kan vara farligt om du har högt blodtryck, via sajten elixir.nu. Sajten säger sig vara svensk och drivs av Tomas i Sverige. Men när du ska köpa hamnar du hos det brittiska företaget Getpharma.

Utan läkarkontakt

- Man ska få ett kvitto där man får en läkares namn och har möjlighet att kontakta denne, säger Tomas. Han vill inte uppge sitt riktiga namn eftersom han är anställd på ett företag som inte skulle gilla hans extraknäck.

Jag får svara på ett par frågor, bland annat om jag har högt blodtryck. Man upplyser om att personer som lider av anorexia nervosa inte bör ta medlet, men frågar ingenting om min vikt kontra längden.

Jag beställer och betalar med Visakort. Eftersom det är första gången måste jag betala en medlemsavgift på 15 euro. Sammanlagt betalar jag 105 euro, i svenska kronor 961.

Jag beställer en sen vardagskväll. Pengarna dras med en gång, det får jag kvitto på via mejl. Ingen kan på den korta tiden hunnit läsa igenom mina svar.

Inte heller får jag det utlovade läkarnamnet med telefonnummer.

Paketet kommer på tredje dagen. Poststämplat i Spanien med en bipacksedel på tyska. Ingen doseringsföreskrift på medicinpaketet.

- Det här är helt sjukt, helt bedrövligt och oacceptabelt, säger Björn Beermann, professor på Läkemedelsverket.

Anorektiker kan köpa

- Jag vill varna kraftfullt för det här. Hur ska du veta att du inte har högt blodtryck? Du kanske aldrig har mätt det. Och tänkt om flickor med anorexi köper. De bryr sig inte om att det står att de inte ska. Men vi har jurister som tittar på det här nu, säger Beermann.

Tomas blir bekymrad över resultatet.

- Jag har ju litat på det de säger, att man ska få ett namn på en läkare. Jag har ju inte testat själv. Men det här verkade gå lite väl snabbt. Det är inte omöjligt att jag bryter kontakten med det här företaget, säger han.

Blodtryck ska kontrolleras

Alexandra Forslund