En lyckligt gift kvinna lever länge

HÄLSA

LONDON

Ett lyckligt äktenskap är bra för hjärtat.

Även ur medicinsk synpunkt.

Ny forskning visar att gifta kvinnor har bättre hälsa än ogifta.

Många sagor och kärleksromaner slutar med det klassiska "och sedan levde de lyckliga i alla sina dagar".

Ett slut som det verkar finnas fog för.

I alla fall enligt en ny, medicinsk undersökning. Den visar att kvinnor som är gifta mår bättre både psykiskt och fysiskt än ogifta medsystrar, och att de lever längre.

Lägre blodtryck

Undersökningen, gjord vid San Diego State University, visar på en lång rad medicinska skillnader mellan gifta och ogifta kvinnor. Forskningen inriktar sig främst på medelålders kvinnor som varit gifta länge. De som levde i lyckliga, långa äktenskap mådde betydligt bättre än jämngamla, ogifta kvinnor. Kvinnorna löpte mindre risk att få hjärtproblem, enligt brittiska Daily Express, som skriver om undersökningen.

De gifta kvinnorna hade också lägre blodtryck och lägre kolesterolhalt än de ogifta kvinnorna.

Färre deprimerade

Att vara gift verkar även ha effekt på humöret eftersom de gifta kvinnorna i mindre grad led av depressioner, ilska och ångest.

Forskarna vid San Diego-universitetet kan ännu inte svara på vad som gör att gifta kvinnor är friskare. En teori är att de är tryggare ekonomiskt, med stöd från en man, och även får socialt stöd i vardagen. Resultaten gäller dock bara lyckligt gifta kvinnor. De i olyckliga äktenskap löpte, precis som de ogifta, större risk att få hjärtproblem.

Hur männens hälsa påverkas av äktenskap undersöktes inte.

Jennifer Wegerup

ARTIKELN HANDLAR OM