Kvinnor drabbas hårdare av baksmälla

Ny studie: ”Dagen efter” värre för tjejer

HÄLSA

Tjejer: Nu kan ni klaga hur mycket ni vill ”dagen efter”. Amerikanska forskare har nämligen visat att kvinnor drabbas hårdare av baksmälla.

Forskare vid University of Missouri-Colombia har undersökt en grupp som är känd för sin kraftiga konsumtion av alkohol. De lät 1 230 collegestudenter bedöma hur de mådde dagen efter en kväll med intensivt drickande. I undersökningen ingick att gradera 13 symptom på baksmälla, allt från kräkning och yrsel till huvudvärk och trötthet. Resultatet visade att kvinnor drabbades betydligt hårdare än männen.

– Studien är helt logisk ur en biologisk synvinkel eftersom kvinnor oftast väger mindre män. Dessutom har kvinnor procentuellt en lägre andel vätska i kroppen, vilket gör att de blir mer berusade och får värre baksmälla för varje enhet alkohol de dricker, säger Wendy Slutske, professor i psykologi, till BBC News online.

Uttorkningen värst

I genomsnitt drabbades testpersonerna av fem av de 13 symptomen. Allra vanligast var uttorkning, medan få plågades av skakningar eller darrningar. Medicinskt är det uttorkningen som ligger bakom de flesta av de klassiska baksmälleplågorna. Alkohol är vätskedrivande, vilket bland annat orsakar häftig törst, huvudvärk och yrsel. Däremot kommer illamående, kräkningar och matsmältningsbesvär från att alkohol irriterar magsäcken.

Tips: Så förebygger du baksmällan

Läs mer

Jenny Lindblom