Gurk- och yoghurtsoppa

HÄLSA

(4 personer)

15 minuter + en stund i kylen

Det här behöver du:

1 tärning grönsaksbuljong

2 dl vatten

1 gurka

1 tsk hackad timjan

1 msk hackad mynta

1 + 1/2 vitlöksklyfta

1 l mild yoghurt

2 msk olivolja

4 skivor vitt bröd

salt

Så här gör du:

1. Koka upp vattnet och buljongtärningen. Låt svalna.

2. Riv gurkan grovt. Tärna hälften om du vill ha mer tugg i soppan.

3. Hacka timjanet och myntan.

4. Skala och hacka den hela vitlöksklyftan mycket fint.

5. Blanda buljongen, gurkan, örthacket, vitlöken, yoghurten och olivoljan i en skål. Smaka av med lite salt.

6. Ställ i i kylen. Soppan ska mycket sval.

7. Rosta brödskivorna. Gnid dem med den halva vitlöksklyftan och skär i tärningar.

Du kan också börja med att tärna brödet och sedan steka tärningarna i smör eller olivolja tillsammans med en mosad vitlöksklyfta. Lite knaprigare men också lite bökigare.

8. Servera soppan med de stekta brödkrutongerna.

Gott att dricka till:

Sparsamt sockrat iste med citronskivor eller en riktigt cool rosé:

Santa Digna cabernet sauvignon rosé 2002 (2267) Chile, 69 kronor.

Jon Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM