Nytt piller stoppar vinterns influensa

HÄLSA

Atjooo! Årets influensa är här.

Men det går att skydda sig. En ny tablett, ett vaccin eller en enkel handtvätt kan sätta stopp för smittan.

Foto: Getty/Taxi

Nya Kaledonien, Moskva A och Hongkong B är förvisso exotiska platser att resa till. Men det är även namnen på de tre nya influensastammar som i år drabbar Sverige. Plötsligt insjuknande, hög feber, muskelvärk, torrhosta och rejäl sjukdomskänsla är några av symptomen.

- Vi räknar med att drygt en halv miljon svenskar kommer att drabbas av den ena eller andra sorten, säger Annika Linde, professor och chef för avdelningen virologi vid Smittskyddsinstitutet.

Tablett lindrar symptomen

Men det går faktiskt att slippa höga febertoppar och tunga dagar i sjuksängen. Förutom vaccin, febernedsättande medel och sängläge kommer det en ny tablett, Tamiflu, som förkortar sjukdagarna och lindrar symptomen. Om man tar den senast 48 timmar efter det att man har insjuknat kan man förkorta sjukdomstiden 1 eller 1,5 dygn.

- Tabletten är jättebra att ta om man är rejält sjuk, har 40 graders feber eller andra sjukdomar som försvagar. I undantagsfall kan man ta tabletten förebyggande, säger Annika Linde.

Undantagen är om man har svagt immunförsvar eller är allergisk mot ägg, då kan man nämligen inte vaccinera sig. Tabletten är receptbelagd och det krävs alltså ett läkarbesök innan du får den i din hand.

Vaccin bäst för de flesta

- Men det bästa för de allra flesta är fortfarande vaccin. Det är bra för patienten och mindre kostsamt för samhället, säger Annika Linde.

I år ges en spruta med tre virusstammar.

- Den som har hjärt-kärlsjukdom, diabetes eller är äldre än 65 år bör alltid vaccinera sig. Det är en billig livförsäkring, menar Annika Linde.

Facit från fjolårets influensaepidemi är att mellan 2000 och 3000 svenskar avled på grund av influensasmitta.

5 enkla sätt som ger dig skydd mot influensan

1. Stanna i sängen

Även om du är viktig på ditt jobb är inget så viktigt som att du blir frisk och inte smittar ned hela din avdelning. Stanna hemma tills du är helt feberfri. Feberfri är lika med smittfri.

2. Byt sovrum

Om din sambo eller äkta make/maka har influensa, sov i ett annat rum tills han eller hon är frisk. Det minskar

risken för att smittas.

3. Tvätta händerna

Influensavirus smittar både via luften och kontakt. Om du tvättar händerna ofta kan du undvika att viruset kommer in i dina ögon och din näsa. Om det kommer in den vägen blir du garanterat sjuk.

4. Vaccinera dig

Om du befinner dig i riskgruppen – se till att vaccinera dig. En del landsting erbjuder det gratis i vissa åldersgrupper, även

arbetsgivare brukar bjuda sina anställda på en vaccininjektion.

5. Huskurer

Att äta sunt, frukt och grönt, motionera samt sova gott om nätterna bygger upp ditt immunförsvar. Fortsätt med det!

Nya mediciner håller flunsan borta

VAD ÄR influensa?

Malin Byström

ARTIKELN HANDLAR OM