Fy katten – Misse måste banta

HÄLSA

Ser din kisse ut som katten Gustaf? Sätt honom på diet.

När Sune skippade ostbågarna gick han ner fyra kilo och blev som ny.

Foto: per svein reed
Rekordtjock. Kato, världens tjockaste katt. Han mätte 86 centimeter kring midjan och var 16,4 kilo t

Uttrycket "Sådan herre sådan hund" har fått en ny innebörd. Många människor i västvärlden har problem med fetma, men numera är även ungefär 25 procent av husdjuren överviktiga. Det visar en studie från Kansas State University i USA.

I USA har flera dieter introducerats för djur, bland andra finns "Hills MD" för katter (i Sverige kallas den för R/D), som liknar den kontroversiella Atkinsdieten.

Orsakerna till övervikten är enligt forskarna att djuren precis som människorna får för mycket och för fet mat och för lite motion.

- Våra husdjur lever så nära oss. Går vi upp i vikt går de också upp i vikt. Det är en vällevnads-sjukdom, säger Klara Ringborg, veterinär på Djursjukhuset Roslagstull i Stockholm.

Även djuren kan drabbas av sjukdomar som

diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och andra hälsoproblem relaterade till övervikt och för lite

motion.

Fet mat och för lite motion

Enligt Klara Ringborg har både djurägare och djur problem att vänja sig vid minskade godis- och matransoner.

- Det här är en känslig fråga för många djurägare. Ofta är det lika svårt att banta ner sina djur som det är att själv gå ner i vikt.

I Sverige kan man köpa dietfoder och få hjälp med kostråd och vägning hos veterinärer. Universitetsdjursjukhuset i Uppsala har nyligen startat ett samarbete med en näringsfysiolog. Där utarbetas individuella dietprogram utifrån varje djurs enskilda behov.

diskutera

Så får du bästisen på rätt spår

3 tecken på att ditt djur är överviktigt

Helena Mayer ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM