Psoriasis kan snart lindras helt

Professor: Det här kan förändra livet för många

HÄLSA

Nu finns det hopp för personer med svår psoriasis.

Tio års forskning har lett till en explosion av nya läkemedel och behandlingar.

- Det här kan förändra livet för många människor, säger professor Mona Ståhle-Bäckdahl.

Foto: Svenska Psoriasisförbundet
Ny medicin på väg Det nya läkemedlet Ameviva som revolutionerar livet för psoriasissjuka finns redan i USA.

I Sverige lider cirka 250 000 människor av folksjukdomen psoriasis, och tusentals av dem har provat allt utan att hitta en fungerande behandling.

Men de senaste åren har det kommit många nya läkemedel - och fler är på väg. Psoriasis går visserligen inte att bota, men inom några år hoppas expertisen att det ska finnas läkemedel som gör i stort sett alla patienter besvärsfria.

- Det finns möjlighet att behandla även dem med svår sjukdom. Vi hoppas att de här läkemedlen ska hålla måttet även när man provar dem i stor skala, säger Mona Ståhle-Bäckdahl, professor på hudkliniken vid Karolinska institutet.

För tio år sedan upptäcktes att psoriasis inte enbart var en hudsjukdom, utan att det grundläggande felet finns i kroppens immunsystem.

Upptäckten gav andra behandlingsmetoder, och den fortsatta forskningen har nu lett fram till ett stort antal nya läkemedel.

- Man manipulerar immunsystemet eftersom sjukdomen är en immunologisk process som utspelar sig i huden, säger Mona Ståhle-Bäckdahl.

I USA har nyligen två nya psoriasisläkemedel godkänts: Ameviva och Raptiva. Båda har gett goda resultatet och testas nu för att även godkännas inom EU.

Påverkar immunförsvaret

I de studier som gjorts har 20-40 procent av patienterna blivit besvärsfria. Läkemedlen ska enligt tillverkarna även ha betydligt färre biverkningar än tidigare mediciner som påverkar immunsystemet.

- För vissa patienter kan medicinerna säkert vara revolutionerande, även om de inte är tillräckligt testade ännu. Men olika patienter kan svara olika på olika mediciner. Därför är det viktigt att det finns flera behandlingsalternativ, säger Mona Ståhle-Bäckdahl.

Dyr behandling

Problemet med de nya medicinerna är att de är dyra. Behandling med Ameviva eller Raptiva kostar till exempel nära 100 000 kronor per år.

Men vinsten för patienterna kan vara ovärderlig.

- Det kan förändra livet för många människor. Psoriasis är en sjukdom man får som ung och ska leva med hela livet. Den påverkar livskvalitén avsevärt, säger Mona Ståhle-Bäckdahl.

Läs mer: Svenska Psoriasisförbundet

250 000 drabbade i Sverige

Gunnar Svensson

ARTIKELN HANDLAR OM