Ny behandling kan bota benskörhet

Medlet bygger upp benen igen - minskar risken för frakturer

HÄLSA

Över en halv miljon kvinnor i Sverige är drabbade av benskörhet. Nu kommer en ny medicin som bygger upp skelettet igen.

Benskörhet är en av våra vanligaste folksjukdomar. Varannan kvinna riskerar att drabbas, främst när de har nått 50-års åldern och östrogenhalten sjunker.

Hittills har behandlingarna bara kunnat stoppa bennedbrytningen. Den nya behandlingen går ett steg längre och hjälper till att bygga upp benen igen.

Eva Waern, överläkare på osteoporosmottagningen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg, anser att den nya behandlingen kan ge tillbaka livskvaliteten till de drabbade kvinnorna.

- Behandlingen kan ge en effektiv hjälp till svårt bensköra kvinnor, som har starkt försämrad livskvalitet i form av frakturer, kronisk smärta och en för tidig död, säger hon.

Minskar risken med 90 procent

Det nya medlet, Forsteo, innehåller en syntetisk version av ett av kroppens egna hormon, som hjälper skelettet att bygga nytt ben. En stor internationell studie, på totalt 1637 kvinnor, visar att risken för att drabbas av svåra kotfrakturer minskar med 90 procent. Risken för andra typer av frakturer minskar också kraftigt och effekten håller i sig flera år efter att den 18 månader långa behandlingen har avslutats.

Behandlingen har blivit godkänd av Läkemedelsverket och kommer inom kort att börja användas på svenska sjukhus. I Usa har medlet redan använts i ett år.

Så förebygger du benskörhet

Läs mer:

Lotta Zachrisson