Se dubbelt så bra - med superlinser

Ny teknik kan hjälpa alla att få bättre syn

HÄLSA

De nya superlinserna anpassas efter ditt ögas yta.

Synen kan bli dubbelt så bra. Även om du har normal syn förbättras synen med 50 procent.

- Det här är en kontaktlinsrevolution, säger Göran Seger, kontaktlinsbehörig optiker i Örebro.

Foto: MOGENS ANTHONSEN
"DET ÄR EN REVOLUTION" Göran Seger från Örebro är en av två svenska optiker som snart åker till Los Angeles för att lära sig den nya kontaktlinsteknologin. - Det är en revolution, säger han.

De nya revolutionerande kontaktlinserna har utvecklats i Los Angeles, USA. I januari åker två svenska optiker dit för att lära sig den nya tekniken. Göran Seger är en av dem.

- Vi ska lära oss att hantera den nya utrustningen, sen kommer vi att lära ut den till andra svenska optiker vid Kontaktlinsföreningens årsmöte i april.

Vid utformandet av de nya, mjuka kontaktlinserna används samma teknik som i laserbehandlingar. Det handlar om aberration. Aberrationsfel har man känt till sedan 1600-talet, men först nu finns den rätta tekniken att åtgärda problemet.

- Ögats yta är ojämnt. Om optikern i dag ger beskedet att man har synfel -3 kan man få linser som gör att man ser bra. Men det kvarstår fortfarande 40 procent aberrationsfel hos alla eftersom dagens teknik endast mäter i centrum av hornhinnan, säger Göran Seger.

Med den nya vågfrontteknologin mäts hela ögat på 9 000 punkter. Uppgifterna lagras och skickas till tillverkaren som gör en individanpassad lins.

- Om man vanligtvis kan läsa på 10:e raden på syntavlan hos optikern får man kanske en 1,0 lins utan styrka med aberrationsfel. Men med de nya linserna finjusteras ytan och synen blir dubbelt så bra. Man får 2,0 i syn, och kontrasten och synskärpan förbättras.

Peter Unsbo är forskare på KTH inom ögats optik. Han har i flera år efterfrågat individanpassade linser.

- Det är en klockren idé som jag väntat på, men tekniken har inte funnits. Det blir roligare med linserna och de går de går ju att slänga bort om de inte funkar, vilket är lite svårt att göra med ögonoperationer.

Linser med namnet Definition som framställts med hjälp av vågfrontteknologin finns redan på marknaden.

Individanpassade kontaktlinserna - snart är de här

Susanne Nylén