Influensan slår till i jul

Årets epidemi den kraftigaste på flera år – tusentals kan dö

HÄLSA

Över 4 000 kan dö i årets influensaepidemi, som förväntas bli den kraftigaste på flera år enligt Smittskyddsinstitutet. Mer än tjugo personer har redan rapporterats sjuka, och siffran stiger för varje vecka. Kulmen kommer lagom till julhelgen.

Det första sjukdomsfallet i Sverige kom redan i början på oktober och rapporter från Europa pekar på en epidemi med ovanligt hög aktivitet. Enligt Annika Linde, läkare och influensaexpert på Smittskyddinstitutet förväntas två till tio procent av befolkningen drabbas.

– Vi har haft tre lugna år. Många har inte haft influensan på länge, och saknar därmed det naturliga skyddet. Därför förväntar vi oss en topp i år, säger hon till aftonbladet.se.

Toppen kommer i jul

Det går inte att säga exakt hur många som har blivit sjuka hittills, eftersom alla inte uppsöker en läkare. Den här veckan rapporterades drygt 20 bekräftade fall till Smittskyddsinstitutet, men det är bara toppen på isberget säger Annika Linde, som räknar med att siffran kommer att öka för varje vecka som går fram till jul.

– Eftersom influensan kom så tidigt, och det har gått så fort kommer toppen antagligen lagom till julhelgen.

Men det finns en liten gnutta hopp för alla som har sett fram emot ett julfirande utan att ligga utslagen med feber i sängen.

– Lov är det bästa sättet att bryta en epidemi. Eftersom många åker bort på semester minskar spridningsrisken. Så om toppen inte har hunnit komma innan jullovet, kan det ske en fördröjning ända till slutet av januari, säger Annika Linde.

Många dödsfall

I England har flera barn dött till följd av Fujian-viruset, och vaksamheten är extra hög även i Sverige. Även om man hittills inte har märkt något oroväckande, finns det en risk att årets kraftiga influensa skördar ovanligt många dödsfall.

– Det är ännu svårt att säga hur det blir i år, men 1993-94 hade vi också en kraftig influensa, och då avled 4 500, säger Annika Linde.

Normala år dör runt 1000 personer i anslutning till influensan. Ofta är det äldre eller personer med hjärt- och kärlsjukdomar. Därför rekommenderar Smittskyddinstitutet att alla över 65, samt de som har lågt immunförsvar vaccinerar sig. Är man däremot en fullt frisk vuxen eller ungdom, kan det faktiskt finnas en poäng med att inte vaccinera sig, säger Annika Linde.

– Står man ut med att vara sjuk ger den naturliga infektionen ett skydd mot att smittas igen. Medelmänniskan får bara influensan ungefär vart tionde år.

Finns det andra sätt att skydda sig?

– Det bästa sättet är att undvika viruset så mycket det går. Ta inte folk i hand. Sov inte i samma rum som en smittad partner. Låt inte sjuka barn umgås med mor- och farföräldrar. Och om du är sjuk, stanna hemma, säger Annika Linde.

Läs mer om influensan

Diskutera

Jenny Lindblom