Vinterkräksjukan är här igen

20 personer i Östergötland drabbade

HÄLSA

Vinterns första fall av vinterkräksjuka har konstaterats i Östergötland.

20 personer i Motala har drabbats.

Förra året spreds en variant av vinterkräksjukan som inte drabbat Sverige tidigare. Viruset spreds som en löpeld mellan olika hem och sjukhus.

- En grov uppskattning är att mellan 500 000 och en miljon svenskar drabbades av vinterkräksjukan förra vintern, säger Kjell-Olof Hedlund, chefsmikrobiolog på Smittskyddsinstitutet.

- Än så länge är det betydligt lugnare i år. Förra året hade vi hundra utbrott av sjukdomen i november i år är det inte ens tio.

Förra årets virus hänger kvar i år och många svenskar har något sorts skydd mot det, enligt Kjell-Olof Hedlund.

Explosiva kräkningar

Caliciviruset, vinterkräksjukan, sprids lätt via livsmedel som grönsaker, frukt och vatten.

Först drabbas du av explosiva kräkningar, därefter av diarré och en stark sjukdomskänsla. Du känner dig dålig i hela kroppen. Efter ett dygn är sjukdomen över för merparten av de drabbade.

- Det är ett problem att sjukdomen går över så fort, för även om du inte känner dig sjuk så för du smittan vidare ett par dygn efter att symptomen avtagit, säger Kjell-Olof Hedlund.

- Har du möjlighet bör du stanna hemma från jobbet ett par dagar efter sista sjukdomsdagen, för att inte smitta människor i din omgivning.

Kan drabbas hur många gånger som helst

Av årets sjukdomsutbrott kan fyra kopplas samman med mat som de drabbade har ätit. Däribland finns ett uppmärksammat fall i Jönköping, där flera hundra smittades efter att ha ätit på McDonalds. I Västergötland smittads 63 stycken som hade ätit importerade hallon.

Uppåt fem utbrott har upptäckts på sjukhus och liknande, däribland ett utbrott på Huddinge Sjukhus då fem, sex personer drabbades.

Du kan få vinterkräksjukan hur många gånger som helst. Förra vintern fanns det personer som fick sjukdomen tre gånger.

Caliciviruset

Svårt att skydda sig

Vinterkräksjukan först i Aftonbladet

Tidigare artiklar

Johan Kristensen