Ny lömsk magbacill ökar

Drabbar oftast barn - ger samma symptom som blindtarmsinflammation

HÄLSA

Den lömska magsjukebakterien yersinia ökar.

Av nästan 650 fall hittills i år är de flesta små barn.

- Det pekar på ett stort mörkertal. Hos vuxna kan den här bakterien till exempel ge samma symptom som en blindtarmsinflammation, säger läkaren Fedra Amoria.

Symptomen är tydligast hos barn, som drabbas av magont, svår diarré och kräkningar. Hos vuxna kan tarmbakterien orsaka svåra smärtor i magtrakten, förvillande lika smärtan från en blindtarmsinflammation. Äldre som får yersinia drabbas ofta av ledinflammation och värk i lederna.

- Barn står för 70 procent av alla anmälda fall och en klar majoritet är under 2 år. Men man kan anta att antalet fall är betydligt större eftersom symptomen hos vuxna kan vara annorlunda, säger Fedra Amoria.

- Det har hänt att läkare till och med opererat akuta blindtarmsfall men inte hittat något. Då kan man misstänka yersinia.

Hon har studerat anmälda fall av yersinia och presenterar sin studie på årets läkarstämma. Den som drabbats har bakterien kvar i kroppen ett par månader efter att man tillfrisknat.

För sex år sedan beslutades att alla fall av yersinia ska anmälas till Smittskyddsinsstitutet. Yersinia är en tarmbakterie och den stora smittkällan tros vara dåligt tillagat fläskkött, men även vatten och mjölk misstänks kunna sprida smittan.

- Eftersom barn under 2 år i realiteten står för de flesta upptäckta fallen misstänker vi att det även finns andra smittkällor, säger Fedra Amoria.

- Det kan vara husdjur, kanske katt eller hund som slickar barnet i ansiktet.

De flesta fall av av yersinia hittas under sensommaren. Enda sättet att spåra bakterien är via avföringsprov.

Caroline Olsson