Högt blodtryck ger erektionsproblem

Sju av tio män med högt blodtryck blir impotenta

HÄLSA

Högt blodtryck är en större erektionsdödare än rökning.

- Vi visste att det fanns en ökad risk, men att det drabbade så här många kom som en överraskning, säger Stefan Arver, docent och överläkare vid Karolinska sjukhuset i Solna.

Studien har genomförts på 1 551 patienter vid olika läkarmottagningar runt om i Sverige. Resultatet visade att 71 procent av männen som behandlades för högt blodtryck också hade problem med potensen.

- Erektion är ett av våra bästa test på hur bra kärlen funkar. Hjärtat tål mycket mer innan det uppstår problem där, säger Stefan Arvner.

Han pekar ut dålig erektion som ett tidigt tecken på hjärt-kärlsjukdom. Han avfärdar också misstankar om att erektionsproblemen hos män med högt blodtryck skulle vara en biverkning av de blodtryckssänkande medicinerna.

- Det handlar inte om en biverkning av ett läkemedel utan går att härleda direkt till blodtrycket.

- Trycket var en totalt dominerande riskfaktor. Inte ens rökning ökade risken mer.

Problemet försvinner inte

Studien visar också att ingen av de läkemedel som användes för att sänka männens blodtryck ökade förmågan att få erektion igen.

- Behandlingen är bra och minskar risken för övriga komplikationer. Men den tycks inte normalisera kärlens funktion, säger Stefan Arvner.

- Bästa sättet att inte få problem är helt enkelt att undvika högt blodtryck.

Varför problemen kvarstår även när blodtrycket gått ner och blivit normalt vet forskare inte i dag.

- Men erektion behöver friska blodkärl. Trycket ökar lokalt med 50-60 gånger vid erektion och det är en oerhörd påfrestning.

Hjälp finns ändå att få för den som fått ner blodtrycket. Vanliga potensmedel som till exempel Viagra fungerar även på den här patientgruppen.

- Ja, det stämmer. Men vi vet inte varför, säger Stefan Arver.

Caroline Olsson