En miljon fick vinterkräksjukan förra året

Nu är den här igen - men var femte är immun

HÄLSA

En miljon svenskar beräknas ha drabbats av vinterkräksjuka förra året.

En ny variant av det fruktade viruset har hittat hit - och det kan räcka med bara tio viruspartiklar för att man ska smittas.

Visserligen är 20 procent - ungefär var femte person - sannolikt immun mot viruset, tack vare en ärftlig mutation i genen FUT2, lokaliserad på kromosom 19.

Men fyra av fem blir aldrig immuna. De drabbas igen och igen, år efter år. Och det räcker det med så lite som tio viruspartiklar för att gå i däck. Sedan tar det det 24-48 timmar innan symptomen kommer - våldsamma diarréer och kaskadkräkningar, lika jobbiga som det låter.

Sjukdomsförloppet varar upp till fem dygn och brukar beskrivas som en klockren nära-döden-upplevelse. Bot finns inte, bara lindring i form av vätska och salter.

Kräkningarna är värst hos barn medan vuxna oftare får svåra diarréer.

Viruspartiklarna finns i allt.

- Och om man betänker att 10 milliliter kräkning innehåller tio miljoner viruspartiklar så förstår man hur smittsamt detta är, säger Marianne Jertborn, läkare vid infektionskliniken på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

Den årligen återkommande svåra magsjukan orsakas av ett virus - calici - och kostar samhället stora pengar.

- Förra året var oerhört besvärligt. Det finns inga ordentliga kostnadsberäkningar, men man beräknar att den totala kostnaden landar på flera hundratals miljoner kronor, säger Marianne Jertborn.

- Det finns ett stort mörkertal när det gäller antalet smittade, men man beräknar att upp till en miljon människor drabbades.

Årets vinterkräksjuka beräknas ändå bli lite lugnare. Några fall har redan inträffat, men situationen är hittills betydligt lugnare än vid samma tid förra året.

- Det nya i år är att vi nu talar om två typer, Norovirus och Sapovirus. Noro drabbar 95 procent och slår i alla åldrar medan Sapo drabbar färre och främst personer under 12 år, säger Marianne Jertborn.

Virusforskare har också upptäckt en ny variant, kallad Grimsby, från Storbritannien. Den misstänks vara orsaken till det ovanligt svåra utbrott som bland annat drabbade Sverige förra året.

Caroline Olsson

ARTIKELN HANDLAR OM