Vi äter ihjäl oss

Lev längre med forskarnas "stenålders- meny"

HÄLSA

Vi äter ihjäl oss.

Bokstavligen.

På bara några årtionden har maten vi äter bytts ut från nyttig basmat till snabba kalorier i form av fett- och sockerbomber.

Resultatet skrämmer forskarna.

Det är vällevnad, inte svält eller umbäranden som tar död på den moderna människan.

Efter 170.000 år med mycket grönsaker, baljväxter, frukt, kött och fisk har homo sapiens nu drabbats av det forskarna döpt till det metabola syndromet.

Kärlen kletar igen

Vi äter ihjäl oss. Blodkärlen kletar igen före 50-årsdagen, sockerberoende skapar både stress och sjukdom och alltfler drabbas av diabetes redan i unga år.

Felet finns i det vi äter.

Snabbmat, godis, läsk och chips i kombination med lite motion är en tickande bomb.

- Vi har exakt samma konstruktion som de första människorna för 170.000 år sedan, säger Peter Friberg, professor i klinisk fysiologi vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

Bättre på att fixa skador

Att människor lever längre beror enligt Friberg inte främst på att vi är friskare utan på att vi är bättre på att fixa sjukdomar som drabbar kroppen.

- Vi är skapta för att äta samma sak som stenåldersmänniskan. Men vi har ändrat vanan från att jaga och samla till att gå ner till närbutiken och köpa färdiglagat.

Resultatet är att människan är det enda däggdjur som dör av av åderförfettning, högt kolesterolvärde och diabetes.

- Man får ge kaniner väldigt speciell kost för att de ska få åderförfettning. Men de äter ju inte chips, säger Peter Friberg.

"Satsa på skolmaten"

För 20 år sedan ägnade familjen i genomsnitt 1,5 timme varje dag åt att laga mat.

- Nu lägger man ner 14 minuter på matlagning på hela dagen och mycket köps färdiglagat.

Peter Friberg ser den svenska skolmaten som ett suveränt verktyg för att vända trenden. Om kommunerna dessutom utestänger alla försäljare av läsk, godis och annat onyttigt så är halva hälsosegern vunnen.

- Det är ett strålande folkhälsoprogram. Man når en miljon unga. Så varför inte gräva där man står, det vore väldigt bra.

Stenåldersliv i storstan - så här gör du

Utvecklingen av sjukdomar/kostförändring

Caroline Olsson

ARTIKELN HANDLAR OM