Nytt hemmatest för klamydia

Testa själv och få svaret på 25 minuter

HÄLSA

Klamydia är en av världens vanligaste könssjukdomar. Varje år smittas miljontals människor, ofta utan att veta om det själva. Men nu har forskare utvecklat ett hemmatest, som är både billigt och enkelt. För 50 pence (ca sju kronor) får man svaret på 25 minuter.

Ett stort problem med klamydia är att de som smittas ofta inte vet om det själva, eftersom det är vanligt att infektionen inte ger några symptom. Med det nya testet, som har utvecklats av forskare vid University of Cambridge i England, kan man lätt och billigt testa sig själv, utan att behöva uppsöka läkare, skriver BBC News. Genom ett att doppa en sticka i urin eller slidsekret får man på 25 minuter reda på om man har klamydia.

Enligt forskarna kan testet fungera över hela världen, i u-länder där många människor har svårt att komma till en läkare och i i-länder där hälften av de som testar sig aldrig kommer tillbaka för att få resultatet.

– Det är viktigt att ha ett snabbt och enkelt test för klamydia, eftersom sju av tio kvinnor som har smittats inte har en aning om att de har infektionen, säger dr Helen Lee till BBC News online.

Allt fler svenskar smittas

1999 drabbades 92 miljoner män och kvinnor av klamydia enligt Världshälsoorganisationen. I Sverige anmäldes förra året 24 688 fall av klamydia, vilket är en ökning för femte året i rad, enligt RFSU. Sjukdomen kan göra att kvinnor blir sterila och är den vanligaste orsaken till att nyfödda föds blinda i utvecklingsländer.

– Klamydia är ett stort problem, både i västvärlden och i utvecklingsländer. Det är en enormt skadlig sjukdom, som inte bryr sig om några gränser, säger dr Helen Lee.

Hon har startat ett företag som ska distribuera testet, till att börja med i Asien och Afrika.

Fakta: Klamydia

Jenny Lindblom