Linser kan göra dig blind

Infektioner av smutsiga linser kan skada synen för alltid

HÄLSA

Blodkärlen i ögat kan börja växa in i hornhinnan.

Synen skadas eller i värsta fall förstöras helt.

Det kan bli följden av de ögoninfektioner som drabbar många som bär kontaktlinser.

Man upptäcker det inte själv förrän det är försent.

Då har blodkärlen börjat växa sig in över pupillen och skymmer synen.

Att kunna använda linser istället för glasögon innebär en lättnad för många.

Nu finns de också att köpa på nätet och många som inte har några synfel köper också.

De roar sig med färgade linser och byter färg på ögonen.

Men att bära linser innebär att man ökar risken för att få infektioner i ögat. Följden av en infektion kan bli den så kallade kärlinväxten, blodkärlen börjar växa in i hornhinnan och så småningom ut över pupillen.

Det skriver tidningen GP i sin nätupplaga. Där berättar ögonläkaren Margareta Claesson att hon varje vecka tar emot nya patienter med ögoninfektioner.

Sovit med linser

- En del säger att de har skött sig och sina linser exemplariskt, medan andra medger att de har slarvat. Till exempel sovit med linserna på fastän det inte är en sådan lins eller inte varit så noga med hygienen i största allmänhet, säger Margareta Claesson till tidningen.

Det är viktigt för den som bär linser att regelbundet kontrollera sina ögons kondition så att inte en infektion är på ingång. Då avslöjas också om man har en kärlinväxt.

- Det märker man inte själv med en gång utan det upptäcker optikern, säger ögonläkaren Rudolph Hahnenbergter till aftonbladet.se.

- Kärlen som växer in över pupillen kommer från vitögat. Det sker efter väldigt långt gångna besvär.

- Visst kan man förlora synen men det är i allra värsta fall. När det gått så långt att synen blir försämrad har man haft besvär länge med infektioner och retningar som gör ont. Så det kan inte komma som en överraskning.

Behandlingen, förklarar Rudolph Hanhnenberger, går ut på att man bränner av de kärl som börjat växa in över pupillen om de är tjocka.

- Finare kärl försvinner av sig själva om man åtgärdar det som orsakat inväxten, till exempel en infektion, säger han.

En infektion på hornhinnan kan bli mycket besvärlig. Patienten får antibiotikadropp i ögonen varje halvtimme under flera dygn, skriver GP. Risken att få ärr på hornhinnan är stor.

Simone Söderhjelm