Så farligt är ditt duschdraperi

Ny studie: Miljarder organismer kan finnas i ditt badrum

HÄLSA

Det kan vara farligare än du tror att ta en dusch. Åtminstone om du har ett duschdraperi. I ett enda draperi kan det finnas miljarder mikroorganismer – en grogrund för dödliga sjukdomar varnar forskare.

Foto: Urban Andersson
Är ditt duschdraperi farligt? Bakterier frodas i duschdraperiet och är en grogrund för dödliga sjukdomar, visar en ny studie.

Varje gång duschen slås på och vattnet stänker mot draperiet rörs ett moln av bakterier upp som lätt tränger ner i lungor och öppna sår på kroppen.

– Det här är en grund för mikrobiologiska problem. Tvålskummet på ditt duschdraperi är en perfekt miljö för mikrober. Där kryllar av tåliga organismer som kan överleva väldigt länge, sa Norman Pace, professor vid University of Colorado när han presenterade en ny studie vid den stora vetenskapskonferensen i Seattle i går.

Mikroberna är speciellt farliga för människor med ett nedsatt immunsystem. De ska helst tvätta sina duschdraperier varje dag sade Norman Pace. Men det bästa är att ha en glasdörr istället. Den är lättare att tvätta och är en mindre bakterievänlig miljö.

Varnar för heta bad

Samma slags mikrober trivs också på kökssvampar och trasor. Därför är det viktigt att skölja av och låta dem torka ordentligt efter varje användning. Professor Norman Pace varnade också för heta bad och swimmingpooler. Hans studie visar att i den varma ångan strax ovanför vattenytan frodas farliga bakterier.

Jenny Lindblom