Ta långlunch - få ett bättre liv

HÄLSA

Varannan svensk kastar i sig lunchen på mindre än en halvtimma.

Och rasten blir allt kortare. 30 procent av alla svenskar tar kortare lunch i dag än för fem år sedan.

Inte är det jämställt i lunchrummet heller. Tjänstemän tar längre lunch än arbetare och män unnar sig längre paus än kvinnor, visar statistik från Lunchfrämjandet.

En klassfråga

- Lunchen är en verklig klassfråga. Egentligen är det de kvinnliga vårdbiträdena - som tar de många stegen - som skulle behöva sitta ner, medan direktörerna som tar långlunch bara förflyttar sig från en stol till en annan, säger Charlotte Erlanson Albertsson, professor i medicinsk kemi vid Lunds universitet.

Hon menar att korta lunchraster leder in på snabbmat som är lättsmält och näringsfattig.

- Det andra problemet är att man inte hinner frigöra sina tankar. Det leder till att man tappar sin mentala förmåga och jobbare sämre resten av dagen.

Arbetslivsminister Hans Karlsson samlar oftast regeringskollegorna för en rejäl lunchrast - gärna asiatisk sådan - och "sitter en timme och snackar strunt".

- Livet har lärt mig att det är viktigt att ta en stund och bara slappa, prata om katter och förkylningar, säger ministern som inte tror att en bra lunchrast innebär mindre effektiv arbetstid.

Hela tio procent av svenskarna äter sin lunch direkt vid skrivbordet.

De blir utbrända

- Inte undra på att folk blir utbrända om de inte har någon distans till sitt arbete, ingen tid att andas, säger Carl Jan Granqvist, professor i matkonst vid Stavangers högskola och hedersdoktor i måltidskunskap.

- Lunchens samtal behöver inte vara mindre professionellt men blir oftast mer kreativt. Det tycker jag att chefer ska fundera på.

Britt Peruzzi