Byggdamm kan ge dödlig lungsjukdom

Mineraldamm och rök från bränt trä farligast

HÄLSA

Den dödliga sjukdomen kol, kronisk obstruktiv lungsjukdom, drabbar inte bara rökare utan också många ickerökande byggnadsarbetare, visar en studie gjord av forskare i Umeå, Sundsvall och Göteborg.

Enligt studien dog 523 byggnadsarbetare som arbetat i miljöer med mycket damm, avgaser och ångor i kol mellan 1971 och 1999, medan samma siffra för de byggnadsarbetare som kunnat undvika sådana miljöer var 200. För de ickerökare som ingått i studien var risken att dö i kol mer än fördubblad om de utsatts för farliga ämnen, skriver Dagens Nyheter.

- Över hälften av ickerökarna skulle aldrig ha fått kol om de inte exponerats för skadliga ämnen på arbetsplatsen, säger Kjell Torén, docent i arbets- och miljömedicin vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg och en av dem som lett studien, till tidningen.

De farligaste ämnena att utsättas för är, enligt forskarna, rök från bränt trä och damm från betong, cement, mineralfibrer, sten och annat oorganiskt material.

Forskarna har i nästan trettio år följt mer än 317 000 personer, och jämfört 200 000 personer som utsattes för byggdamm, gaser och rök på sina arbetsplatser med 116 000 personer som inte gjorde det. Undersökningen är den hittills största i sitt slag i världen.

TT