Hur ska jag träna på min cykel?

HÄLSA

Hej! Jag har nyss köpt en motionscykel och nu skulle jag vilja ha lite tips och råd. Är det lagom att börja med pass på 35–40 minuter? Eller ska jag öka lite till? Hur snart kan man se resultat?

Kul att du skaffat dig möjlighet till träning hemma. 35–40 minuter är ett ganska långt pass, men eftersom du är van sedan tidigare så tycker jag ändå att du kan börja där. Eftersom du vill höja konditionen tycker jag att du kan köra långa pass i ett tempo där du får kämpa lite, men känner att du orkar hålla samma takt hela tiden. Om du kör detta två dagar i veckan kan du lägga in ett kortare pass med lite högre tempo samt ett pass med intervallträning, likt det man gör i många spinningklasser: variera med motstånd, stående, sittande cykling och olika tempo när du drar runt pedalerna.

Du märker resultat på kroppen ganska snart, efter tre–fyra veckor. Synliga resultat kommer säkert också, men det beror på var du står när du börjar. Det viktigaste är att du stärker konditionen och benstyrkan. Kör hårt!