Det rinnande guldet

Ny forskning: Rapsolja nyttigare än olivolja

Foto: Jan Danielsson
HÄLSA

Nu får den trendiga olivoljan konkurrens av en svensk utmanare som är minst lika hälsosam.

Rapsolja innehåller mer nyttigt omega 3-fett och mindre onyttigt, mättat fett än olivolja.

Olivoljan har länge ansetts vara den hälsosammaste av oljor. Men nu är raps i ropet. Forskning visar att rapsolja har fler hälsofördelar än olivoljan.

Lars Ellegård är specialistläkare på kliniken för klinisk nutrition vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Tillsammans med sina kolleger har han jämfört raps- och olivoljans effekt på blodfetter.

- Det finns sju gånger mer växtsteroler i rapsolja och det sänker kolesterolhalten mer. En annan fördel är att rapsoljan innehåller en mindre mängd mättat fett, säger han.

För lite av det goda fettet

I allmänhet får vi i oss för mycket av det mättade fettet, som kan bidra till hjärt-kärlsjukdomar. Däremot får vi i oss för lite av det goda omega 3-fettet, som tvärtom anses sänka dödligheten i hjärtsjukdomar.

- Rapsolja innehåller 15 gånger mer omega 3 än olivolja, säger Marguerite Treijner, marknadschef på Druvan.

Nu finns det också kallpressad extra virgin-rapsolja i butikshyllorna. Den har en mörkare gul färg än vanlig rapsolja och skiftar ibland även i grönt. Färgskillnaden har dock ingenting med kvaliteten att göra, utan med odlings- och väderförhållandena.

- Men jämfört med varmpressad rapsolja har den kallpressade mer näringsämnen och smak kvar, förklarar Marguerite Treijner.

En annan nyhet är en blandning mellan smör- och rapsolja. Tio procent av fettet kommer från smör, resten från rapsolja. Blandningen innehåller mindre mättat fett än olivolja och ger maten en lätt smörsmak.

Olivolja för smaken

Ur hälsosynpunkt spelar det inte så stor roll om man väljer en kall- eller varmpressad olja eller ett flytande rapsmargarin, menar Lars Ellegård.

- Möjligen är det mindre antioxidanter kvar i den varmpressade, men om man värmer kallpressad rapsolja försvinner de ändå, säger han.

Egentligen finns det bara ett skäl att välja den dyrare olivoljan:

- Det är om man gillar själva olivsmaken, säger Lars Ellegård.

Därför är rapsoljan nyttig

Vivvi Toikkanen

ARTIKELN HANDLAR OM