Kinesisk salva kan skada inre organ

Nu varnar Läkemedelsverket för naturmedlet 999

HÄLSA

UPPSALA

Läkemedelsverket varnar för en kinesisk salva som säljs under namnet 999 eftersom den kan ge biverkningar i huden och inre organ.

Salvan säljs bland annat via tidningsannonser och Internet. Den uppges ha en snabb och lindrande effekt på klåda och eksem. Salvan har också visat sig ha god effekt för personer som lider av hudbesvär.

– Tester har visat att salvan 999 innehåller dexametasonacetat som är en glukokortikoid. Glukokortikoider kan vid långvarigt och intensivt bruk leda till biverkningar såväl i huden som på inre organ, säger Gunilla Sjölin Forsberg på Läkemedelsverket.

– Det är viktigt att den som köper och använder sig av en produkt får reda på allt om innehållet och att det finns risker med att använda produkten. Hur stor skada salvan kan orsaka beror på hur stora ytor på kroppen som smörjs in och hur ofta det sker, säger Gunilla Sjölin Forsberg.

Läkemedelsverket avråder nu från användning av 999 och andra salvor med okänt innehåll.

Det finns ingen svensk text på tuben, men av den kinesiska texten framgår att det rör sig om ett läkemedel för behandling av hudsjukdomar. Det finns inte heller någon deklaration av innehållet som berättar att salvan innehåller det kortisonliknande medlet glukokortikoid - inte ens på kinesiska.

Salvan är inte godkänt som läkemedel.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM