Bota ditt synfel utan att operera

Nya nattlinsen hjälper närsynta

HÄLSA

Den finns redan i Sverige – den hårda linsen som bärs på natten och gör att den närsynte kan gå utan linser och glasögon på dagen.

För många kan det vara ett alternativ till vanliga linser eller dyra laseroperationer. Men många tycker att metoden låter för bra för att vara sann.

Grafik: PAUL WALLANDER

Två optiker i landet – en i Göteborg och en i Malmö – provar ut den så kallade Ortokeratologi-linsen.

Linsen plattar till hornhinnans kupighet och ändrar formen. När den närsynte tar ur linsen på morgonen har hornhinnan formats så att man kan se bra utan linser eller glasögon.

– Jag har väl ett hundratal kunder. Det lustiga är att folk tror inte på det här. De tycker att det låter lite hokus pokus, säger optikern Ulf Brunlöf i Göteborg.

Har blivit bättre

I början måste man ha linsen varje natt, sedan minskar man successivt på användandet av linsen, berättar Anita Robertson på St Eriks ögonsjukhus. Närsyntheten kommer tillbaka när man inte längre använder linsen.

Linsen har funnits i ett trettiotal år men har inte setts som riktigt ”rumsren” av de flesta optiker. Anledningen är att den bärs på natten och gjorts i material som inte släppt igenom syre. Risken för skador på hornhinnan har varit stor.

– Men nu tittar man mer och mer på de här linserna. Både materialet och formen har blivit bättre, säger Anita Robertson på St Eriks ögonsjukhus.

Inte för alla ögon

Enligt Anita Robertson kan linsen rätta till synfel på fem dioptrier. Men Ulf Brunlöf använder aldrig linsen på dem som har sämre syn än minus 2,5.

Först provar han ut linsen på kunden under en vecka för att se om ögat omformas.

– Metoden förutsätter att man har ett normalt öga. Vissa ögon vill inte formas om, säger Ulf Brunlöf.

Har den första veckan fungerat bra provar man ut ett par nya linser som används till dess att man ser helt bra. Efter det provar optikern ut ett par slutlinser som kan användas i flera år. Den sammanlagda kostnaden för linserna är 5 500 kronor.

Malin Ekmark

ARTIKELN HANDLAR OM