Alkohol ökar risken för gikt

Öldrickare värst drabbade

HÄLSA

Uppsala

Den som dricker alkohol har en förhöjd risk att drabbas av gikt. Ju högre konsumtion desto högre är risken, skriver Upsala Nya Tidning. Öldrickare lever särskilt farligt, medan vin inte ökar risken alls.

Den amerikanska undersökningen, som publiceras i den medicinska tidskriften The Lancet, ger för första gången vetenskapligt belägg för den urgamla misstanken att alkohol kan ge upphov till den smärtsamma ledsjukdomen.

Stordrickare fick oftare än måttlighetsdrickare giktbesvär, men någon nedre giktsäker gräns hittade inte forskarna vid Harvarduniversitetet i Boston.

Med en daglig konsumtion med en alkoholmängd som motsvarar drygt en folköl, fyra centiliter sprit, var risken klart förhöjd. Och ett par folköl fördubblade risken.

Män som drack ett par burkar folköl per dag insjuknade nästan dubbelt så ofta i gikt jämfört med män som var måttlighetsdrickare eller aldrig drack alkoholhaltiga drycker.

Alkohol stimulerar produktionen av urinsyra. Även puriner, ämnen som i kroppen bryts ner till urinsyra, kan spela in. Särskilt öl innehåller höga halter av puriner. Vid gikt bildas det kristaller ur ett överskott av urinsyra. Kristallerna ger upphov till inflammation och smärta i lederna, till exempel den klassiska "portvinstån", där stortåns grundled ofta angrips.

TT