Ambers mat-tips

… för fin figur

HÄLSA

1. Ät så varierat som möjligt

Prova olika livsmedel och nya recept. Välj mat från alla livsmedelsgrupper och variera inom grupperna. Uteslut ingen livsmedelgrupp.

2. Ät ofta

Det är tricket för att gå ner i vikt, trots att många tror att man ska äta sällan. Fördela maten jämnt över dagen. Du behöver frukost, lunch och middag samt 2-3 mellanmål. Om du har ett högt energibehov, öka antalet måltider i stället för storleken på portionerna.

3. Använd tallriksmodellen

En tredjedel av innehållet på tallriken ska komma från kolhydrater (till exempel pasta, ris, potatis), ytterligare en tredjedel från protein (till exempel kött eller fisk) och sista tredjedelen av grönsaker.

4. Hoppa aldrig över mellanmålen

Ta exempelvis en grov smörgås med kalkon eller skinka så att energin räcker för att sitta i skolan eller på jobbet.

5. Ta dig tid för frukost

Det är det absolut viktigaste målet där du ska få 25 procent av dagsintaget. En bra frukost kan exempelvis bestå av havregrynsgröt med lättmjölk och skivad frukt. En grov smörgås med till exempel skinka och ett glas juice.

6. Ät efter träningen

Direkt efter träningen - ät snabba kolhydrater för att förbättra återhämtningsförmågan. Ta till exempel en banan eller 2-3 riskakor efter träningspasset.

7. Lyssna på kroppens signaler

Om du är hungrig ska du äta. Men tänk på v a d du äter. Undvik snabba kolhydrater före läggdags, som kex, bullar och godis och ta i stället lite fil eller yoghurt med grov müsli eller en grov kalkonsmörgås.

8. Ät mycket frukt och grönsaker

3-5 gånger varje dag bör du äta frukt och grönt. Se till att din varukorg är så färgglad som möjligt, då får du i dig många olika vitaminer.

9. Fyll på järndepåerna

Kvinnor som tränar mycket behöver ofta lite extra järn som bland annat finns i broccoli, blomkål och kiwi. Om du vet att du inte får i dig tillräckligt med vitaminer och mineraler, satsa på en multivitamin.

10. Drick ordentligt

Fyll på kroppens element, gärna med ett glas vatten i timmen både före och efter träning. Försök att vänja dig vid att dricka trots att du inte känner dig törstig. Under ett motionspass bör du få i dig två deciliter varje kvart.

Motionsprogrammet som trimmar midjan

Missa inte