Allt grillkol är giftigt

Viktigt att inte lägga på maten för tidigt

Foto: Henrik hansson
Nix. Vänta tills röken har lagt sig innan du lägger på maten.
HÄLSA

Välj rätt kol eller briketter när du ska grilla. Den sämsta sorten innehåller tungmetaller, och avger giftig rök under lång tid.

Det visar en test som ICA Kuriren har låtit göra.

Men något giftfritt alternativ finns inte – alla sorter avger rök som är cancerframkallande.

Foto: martin lindeborg
Nej. Man ska inte grilla på öppen låga – vänta tills det glöder.

Se upp för röken när du grillar. Den innheåller giftiga gaser och i vissa fall tungmetaller, visar ICA Kurirens test.

Dessvärre innehåller alla sorters kol och briketter PAH (polyaromatiska kolväten) som också är cancerframkallande. Det gäller att låta bli att andas in röken när temperaturen är som högst. När förbränningen har kommit igång, röken försvunnit och flammorna har ersatts av glöd, har de lättflyktiga gaserna försvunnit.

Se upp för röken

Det är Sveriges provnings- och forskningsinstitut som har genomfört testet åt ICA Kuriren. Sektionschef på avdelningen som gjorde testet är Margaret Simonson.

Hennes bästa råd för grillsugna är: undvik röken!

– Brandrök är ju giftig, rent generellt, säger hon. Men det är ju inte så farligt att man dör på fläcken.

– Man ska inte grilla när det ryker, då kan de giftiga ämnena sätta sig i maten, fortsätter hon.

Hennes förslag är att man använder en så kallad tändgaffel – i stället för tändvätska – och låter grillen stå på ett säkert ställe, tills röken har lagt sig och det har bildats en fin glöd. Då först är det dags att lägga på maten.

Om kolet inte räcker ska man inte fylla på under tiden maten ligger på. Då börjar förbränningsprocessen om – med nya utsläpp av giftiga gaser.

Se upp för tungmetallerna

Förutom att se upp för röken bör man välja rätt märke av grillkol eller briketter. Många sorter innehåller höga halter cancerframkallande tungmetaller.

Allra sämst är grillkoll från Landmann. När det märket testades bolmade kraftig rök från grillen undet nästan en halvtimme. En analys visade att kolet innehåller höga halter av tungmetallerna kadmium och nickel.

Även Skandivaror grillbriketter och ÖB grillkol måste förses med varningstriangel – de innehåller också tungmetaller.

Bäst betyg får Rusta grillbriketter. De lever upp till både funktions- och hälsokraven. Vanligt grillkol från OK/Q8, som också kan köpas på Coop under namnet Gastro, får också bra betyg.

Karin Klarström