Tog ett piller – fick erektion direkt

Impotens- medlet Levitra räddade deras sexliv

1 av 4
Livet leker igen Lars Andersson drabbades av impotens efter sin prostataoperation. Nu har han och hustrun Inga-Lill Landin ett fungerande sexliv igen.
HÄLSA

Tio minuter - sedan kommer erektionen.

En ny stor studie visar att impotensmedlet Levitra ger nästan omedelbar effekt.

- Det är första gången man dokumenterat en så snabb effekt, säger Stefan Arver, docent och chef för Andrologiskt centrum på Karolinska institutet.

Lars Andersson, 54, har aldrig hymlat med sin impotens efter sin prostataoperation.

Ny syn på sexlivet

Han har provat flera olika impotensmedel. Inget har fungerat bra. I höstas hade han nästan givit upp. Då fick han prova Levitra och säger:

- Jag hade inga förhoppningar om att det heller skulle fungera men skillnaden var direkt. Jag tog en tablett när vi skulle ha en skön stund och fick erektion på en gång.

För Lars Andersson är effekten snabb, efter tio minuter, och håller i sig upp till sex timmar.

Idag tycker han att både han och hustrun fått en helt ny syn på sitt sexliv.

- Men jag vet hur det kan kännas, under den tid det inte fungerade kände man viss skam, man kände sig inte attraktiv och på samma nivå.

Studien, som i början av veckan presenterades vid en kongress i Brighton, omfattar 724 patienter från 80 kliniker i Europa och Nordamerika.

Männen, varav 40 är svenska patienter, fick under en månad ta två olika doser av Levitra eller placebo och sedan mäta tiden från doseringen till erektion som ledde till fullbordat samlag.

"Slår till snabbt"

Några av männen fick erektion redan efter tio minuter, flertalet inom 25 minuter.

- Det finns ingen jämförelse med andra preparat men det är dokumenterat att det slår till ganska snabbt, säger Stefan Arver, docent och chef för Andrologiskt centrum, Europas största mansmottagning, som bidragit med svenska testpersoner till studien.

Läkemedelsbolaget bakom Levitra hänvisar till en annan färsk studie som visar att män föredrar snabb effekt framför lång effekt.

Smaken är olika

Men Stefan Arver är skeptisk.

- Många tycker nog att det är jättebra att det slår till snabbt, är man i ett tidigt skede i sitt förhållande kan det vara tryggt med en snabb effekt. Men andra vill ha kvar möjligheten under lång tid. Det är individberoende och beror helt på var i livet man befinner sig.

Läs också

Så fungerar de tre stora potensmedlen

Britt Peruzzi

ARTIKELN HANDLAR OM