Har din träning blivit en drog?

Du kan vara drabbad av fitnessmani

HÄLSA

Tränar du trots att du har feber?

Låter du aerobicspasset gå före allt annat?

Då kan du vara drabbad av fitnessmani.

Foto: Katrin JAKOBSEN

Det är ganska ovanligt att träna sig till ohälsa. Men det finns en liten klick människor som känner ett psykologiskt tvång att ge sig ut i motionsslingan eller iväg till gymmet. Oavsett konsekvenser.

- Det handlar om ett missbruk, precis som man kan missbruka alkohol, choklad eller arbete. Hela tiden måste träningsnarkomanerna öka dosen för att få glädjekickar, säger Leif Strand, idrottspsykolog på Idrottshögskolan i Stockholm.

Plågade perfektionister

En annan typ av träningsnarkomaner styrs av kroppsfixering eller ätstörningar. De är beroende av att hålla övervikt borta, är ofta perfektionister och plågas av ångest och sömnbesvär.

Det finns alternativ

Att bryta trenden är svårt. Det gäller att försöka förstå vad beteendet bottnar i, menar Peter Hassmén, professor i idrott och forskare i idrottspsykologi.

- Den som är drabbad bör ställa sig frågan varför hon tycker det är så viktigt att träna. Är det på grund av stress, och kan hon i sådana fall hitta något alternativ? Kanske skulle det fungera lika bra med meditation eller ett avslappningsband för den som behöver hjälp att hantera sin vardag, säger han.

Läs också:

Så känner du igen en motionsmissbrukare

Hanna Blanksvärd