”Spring inte på toa – om du inte måste”

Inkontinens- experten chattade med Aftonbladets läsare

HÄLSA

Börja med knipövningar tidigt, drick inte för mycket, och gå inte på toaletten för minsta lilla.

Om du går på toa för ofta blir urinblåsan "bortskämd" och det ökar risken för att du ska drabbas av urininkontinens.

Det sade docent Aino Fianu-Jonasson från Kvinnokliniken på Karolinska universitetssjukhuset i en chatt med Aftonbladets läsare.

Här kan du läsa hela chatten.

Aino Fianu-Jonasson.

Aino Fianu-Jonasson säger: Hej, nu är jag här. Välkomna med era frågor.

Li säger: Hej! Jag undrar vart man ska vända sig om man tror att man är inkontinent?

Aino Fianu-Jonasson säger: Till närmaste vårdcentral, eller så kan man vända sig till privat gynekolog, till distriktssköterska eller uroterapeut. I första hand kan man göra så.

Linda säger: Har hört att man lättare får inkontinens om man dricker en massa vatten hela tiden under dagen. Är det så? Hur mycket ska/kan man dricka?

Aino Fianu-Jonasson säger: Det är alldeles riktigt. Det kan enbart bero på att man dricker för mycket. Man bör inte dricka mer än 1-2 liter dryck per dag.

Nilla säger: Hej. Jag har hört att det blir allt vanligare att yngre drabbas. Stämmer det? Kan det bero på annat än graviditet?

Aino Fianu-Jonasson säger: Vanligaste orsaken hos yngre är dock graviditet och förlossning. Men det kan finnas en ärftlig faktor och det beror på vilken form av urininkontinens man har. Vi skiljer på ansträngningsinkontinens och trängningsinkontinens och då är orsakarena olika. Ansträngningsinkontinens är vanligast, det är där graviditet och förlossning kommer in.

Kimm säger: Vad är det som gör att man inte kan hålla sig? Vilken funktion i kroppen är det som inte funkar?

Aino Fianu-Jonasson säger: Det kan bero på att urinröret är slappt, dålig muskulatur i urinröret och att det är dåligt blodförsörjt.

Soffan säger: Kan man bli helt botad eller handlar behandlingen bara om att lindra symptomen?

Aino Fianu-Jonasson säger: Det beror alldels på vilken typ av urininkontinens som man lider av. Ansträngningsinkontinens kan som regel botas, då det gäller trängningsinkontinens kan man bli förbättrad. Vissa kan bli helt botade.

ajdå säger: Finns det något belägg för att knip-övningar förebygger inkontinens?

Aino Fianu-Jonasson säger: Det finns klara belägg för detta. Det finns vetenskapliga studier gjorda som visar att det förebygger urininkontinens. Det ska man börja med så tidigt i livet som möjligt. De flesta börjar efter att de har fött barn.

Nicke säger: Hej. Är det vanligt att män drabbas, eller är det främst en kvinnoplåga?

Aino Fianu-Jonasson säger: Det är främst en kvinnoplåga men vi vet att 10 procent av alla män lider av urininkontinens. Men i regel börjar det senare i livet hos män.

hello säger: Är det vanligt? Ungefär hur många har det ?

Aino Fianu-Jonasson säger: Vi vet att i Sverige är det 500 000 som lider av urininkontinens, och är cirka 400 000 av dem kvinnor.

Sessan säger: Det är konstigt att kvinnors hälsofrågor får så låg prioritet?På vilket sätt kan det här uppmärksammas så det inte blir lika skämmigt att prata om det? Det verkar ju vara så vanligt.

Aino Fianu-Jonasson säger: Det är genom att man går ut i media och pratar om problemet. Det har uppmärksammats betydligt mer under det senaste året. Det beror nog på att kvinnor i samhället pratar mer om det nu, och att man pratar mer med varandra om det. Då vågar man mer, och blir starkare.

maria säger: Om man inte är drabbad är det då dumt att springa på toaletten som förebyggande åtgärd. Alltså gå på toa fast man inte absolut måste före en biofilm t.ex.?

Aino Fianu-Jonasson säger: Man bör inte gå på toaletten för säkerhets skull. Detta gör att urinblåsan kan hålla mindre urin, och på sätt ”skämmer man bort” blåsan, och till slut blir det så att blåsan styr dig, och inte du som styr blåsan, genom att man går på toa för minsta trängning.

ylva säger: hej Aino, när jag springer och sportar har jag lite besvär, men har just hört talas om ett gel som man trycka in på nåt sätt. Är det bra? Vilka är nackdelarna?

Aino Fianu-Jonasson säger: Det gel som du pratar om som man sprutar in i urinrörets vägg, gör att urinröret blir tajtare, och på så sätt kan man hålla sig i samband med sport. Det är inte så många nackdelar med den behandlingen. Man kan ha svårt att kissa efteråt, det kan sitta i under några dagar, man kan också få en urinvägsinfektion, men det går ju över. Vi har idag inte långtidsuppföljning av denna metod, men på många kvinnor har det fungerat väldigt väl.

anni säger: Kan man få ordentlig hjälp i hela landet - eller mkåste man vända sig till specialist i storstan?

Aino Fianu-Jonasson säger: Man ska kunna få hjälp i hela landet.

Lena säger: Hej Undrar om man kan med operation avhjälpa inkontinens pga nervkläm i ryggen då man ej känner när det kommer kiss

Aino Fianu-Jonasson säger: Det är en fråga som jag inte kan svara på, det finns urologer som är specialintresserade av sådana problem.

Ann säger: Vid vilken ålder brukar inkontinens komma? Är det ovanligt att få det som ung även om man inte har fått barn?

Aino Fianu-Jonasson säger: Nej, man kan få det som ung även om man inte fött barn. Det kan vara bäckenbottenmuskulaturen som är försvagad.

Aino Fianu-Jonasson säger: Tack för era frågor. Hoppas ni har fått svar på det ni funderar över. Aino.