Se upp – fästingarna anfaller

”De har blivit fler och finns i nya områden”

HÄLSA

Efter regn kommer solsken. Och efter solsken kommer fästingar.

Den varma våren har bäddat för en sommar full av fästingar – och nya fall av smittade svenskar.

Professor Thomas Jaensson från Uppsala universitet är expert på fästingar. Han tror att de har blivit fler – och att de finns i fler områden än de kända.

Allt talar för att det här är ett fästingår.

– Fästingaktiviteten började tidigt under våren, så det finns risk för att det blir gott om fästingar. Sedan har det också betydelse att fästingarna har haft åtminstone två väldigt goda föregående år på sig att föröka sig. Så det är gott om fästingar i markerna nu, säger Thomas Jaensson till Ekot.

Blodbad i värmen

Temperaturen är inte bara viktig för människor – utan också för fästingar. Deras jakt efter blod inleds när termometern går över fem plusgrader, sedan trappas blodbadet upp och når sin kulmen vid 25 graderssträcket.

När det är många fästingar i rörelse ökar risken för att människor smittas av sjukdomar som fästingarna bär på, säger Thomas Jaensson. Varje år blir mellan 5.000 och 10.000 människor sjuka av borrelia, och ett hundratal av hjärnhinneinflammationen TBE, enligt Ekot.

"Finns i fler områden än de kända"

TBE-smittan har sedan tidigare upptäckts i östra Mälarområdet utanför Stockholm och i ett område från Stockholms skärgård och ned mot Nyköping. Men smittan har även hittats i nya områden i Sydsverige de senaste åren.

Orsaken till varför nya områden har hittats kan vara att smittan har uppmärksammats på senare tid.

Men Thomas Jaensson anser också att det kan bero på att fästingarna blir fler. Hans tror att TBE finns i fler områden än de kända, fast i lägre koncentration, och att det händer att människor smittas även där.

Läs också:

Nicklas Hermansson