"Nya cigaretter är lika farliga"

Experter sågar tobaksbolagens jättesatsning

HÄLSA

Nu marknadsför tobaksbolagen sina nya cigaretter. De sägs vara mindre hälsofarliga, men hjärtspecialisterna är skeptiska.

- Skillnaden är ungefär som att hoppa från 50:e våningen i stället för 80:e, säger professor Stanton Glantz.

Foto: ARIANE KADOCH
"vilseledande" De nya cigaretterna innehåller lite färre kemikalier och orsakar, enligt reklamen, "mindre risk för cancer". Bolagen hotas nu med stämning för vilseledande marknadsföring.

Rökförbuden på arbetsplatser, restauranger och andra offentliga platser gör det svårare för tobaksbolagen att behålla rökarna. Men de internationella tobaksbolagen sitter inte stillatigande och väntar. De uppfinner hela tiden nya produkter för att nå fler kunder.

Marlboro, ett av världens största tobaksbolag, lanserade tidigare i år en cigarett som marknadsförs som "mindre skadlig".

Hotar stämma bolag

Två andra bolag marknadsför sina cigaretter med argument som "orsakar mindre risk för cancer". Ett tiotal stater i USA hotar nu att stämma bolagen för vilseledande marknadsföring.

Stanton Glantz, professor i hjärtmedicin vid University of California, är skeptisk till de nya cigaretterna.

- Det finns ungefär 6 000 olika kemikalier i cigarettröken och det enda de nya cigaretterna gör är att ta bort en liten del av dem, säger han till The Times.

Zendry Svärdkrona