”En generation är på väg att tappa fotfästet”

Stor förändring i missbruks- mönstret på några år

HÄLSA

Vi har bara sett början på utslagningen bland ungdomar på grund av det ökade drickandet.

– Jag fruktar att en hel generation är på väg att tappa fotfästet, säger Ing-Mari Welin som arbetar med behandling av unga alkoholister.

Ing-Marie Welin.

Ing-Marie Welin är programansvarig för vård av unga vuxna alkoholmissbrukare på Maria Beroendecentrum i Stockholm.

Där har man tvingats starta ett nytt vårdprojekt för unga vuxna som fått problem med sitt alkoholberoende.

– För bara några år sedan var det inte ens några 25-åringar som kom hit för att de hade problem med alkohol. De flesta var en bra bit över 30 år, säger Ing-Marie Welin.

– De nya alkoholisterna ser helt annorlunda ut. De är unga. De är socialt etablerade och pluggar eller jobbar. Ingen kan se att de är beroende. De verkar hur friska som helst.

Hur har de börjat sitt beroende?

– I princip har alla börjat dricka på krogen. Det har oftast börjat med starköl efter jobbet eller plugget och sedan har det blivit mer och mer.

Vad får dem att söka hjälp?

– Någon i deras omgivning har reagerat. När de kommer hit är det en konsekvens av att de fått problem på grund av drickandet. Fast de flesta som kommer hit säger först att de inte vill sluta dricka helt. De vill ha en förändring bara. Men efter ett tag inser de att de är alkoholister och att de tvingas sluta helt.

Hur hjälper ni dem?

– Några är i så dåligt skick att de måste läggas in för avgiftning. För andra räcker det med att de får gå i samtal och även delta i gruppverksamhet där de ser att de inte är ensamma med att ha fått problem.

Vem blir alkoholist?

– Det går inte att tala om socialgrupper längre. Alkoholproblemen finns bland alla sorters unga, vanligast är de bland dem som har pengar.

Läs också: