Tullen maktlös mot spritfloden

HÄLSA

Spriten flödar in över gränsen - tullen kan i princip bara se på.

– Vi har ingen möjlighet att kartlägga smuggelspriten, säger Lars Bäckström, tillförordnad chef på underrättelsesektionen för tullen i Skåne.

Sedan årsskiftet får privatpersoner föra in 10 liter sprit, 20 liter starkvin, 90 liter normalt vin och 110 liter starköl från utlandet. Men alkoholen flödar in.

Har tullen alls någon koll på smugglarna?

– Det är naturligtvis en resursfråga och ett ganska svårt bevisläge. Men någonstans finns en brytpunkt. Det kan tänkas att vi påträffar samma person tre dagar i rad med samma historia om privat bruk. Det är knappast praktiskt möjligt att ha bröllop tre gånger i veckan.

Har införselreglerna påverkat smuggelmönstret?

– Den organiserade smugglingen har förändrats men inte dött ut. Centralpunkten är flyttad något norrut i landet. Systemet är detsamma, man skickar avlönade personer att resa med skåpbilar, släp och bussar till norra Tyskland där man förhandlat till sig bra priser. Det är mun-till-mun-metoden som gäller och till slut har man en kundkrets och en etablerad rörelse.

Hur ser du på framtiden?

– Den naturliga följden är att spriten hamnar hos ungdomarna och det är ett stort problem. Kvantiteterna har höjts och vi funderar på motåtgärder men det är naturligtvis jättebråttom.

Läs också: