”Inom tio år dricker vi mest i Europa"

Ny spritkultur på väg i Sverige, enligt alkohol- utredaren Kent Härstedt

HÄLSA

När grannländerna sänker priserna ökar smugglingen.

Samtidigt är Sverige på väg att få en ny alkoholkultur med hög alkoholkonsumtion.

- Sker ingen förändring kommer svenskarna att dricka mest i hela Europa inom tio år, säger riksdagsmannen Kent Härstedt som utreder framtidens alkoholpolitik.

Foto: lotte fernvall
Kent Härstedt.

Kent Härstedt granskar på regeringens uppdrag de nya förutsättningarna för den svenska alkoholpolitiken. Alkoholinförsel- utredningen ska vara klar i augusti och innehålla förslag om hur problematiken kring all billig alkohol som nu väller in över gränserna ska mötas.

– Vi befinner oss i en brytpunkt där vi är på väg att få en helt ny alkoholkultur, säger Kent Härstedt.

Hur märks detta?

– Många har börjat uppfatta alkohol som en konsumtionsvara som vilken som helst. Vi har börjat dricka som på kontinenten. Det har blivit okej att dricka mitt i veckan. Samtidigt har vi behållit den gamla traditionella helgfyllan.

– De som drabbas hårdast av skadeverkningarna är de unga vuxna. Ungdomsfylleriet ökar dramatiskt. Vi vet inte i dag hur allt detta kan sluta. Det är mycket oroande.

Du ser andra faror också?

– Ja, samtidigt som alkoholens skadeverkningar ökar blir också den alkoholrelaterade kriminaliteten allt mer utbredd som till exempel smugglingen från grannländerna och illegal spritförsäljning. Alkoholturismen ökar också dramatiskt.

Hur ska detta mötas?

– Vi svenskar måste lära oss att leva med en helt ny situation. En ny tid kräver att vi hittar ett nytt sätt att möta problemen. Alkoholpolitiken måste anpassas. Jag är säker på att de flesta håller med om det.

Fyra alkoholfria zoner

– Det viktiga är att vi landar i en vettig alkoholkultur där vi har respekt för alkoholen och kan begränsa dess skador för folkhälsan utan att vara moraliserande. För det handlar inte om pekpinnar utan om vanligt sunt förnuft. Bland annat måste vi värna om de fyra alkoholfria zonerna: graviditeten, barn och ungdomar, arbetsplatserna och trafiken.

Läs också: