De vänder ryggen åt sitt supande

…men får ingen hjälp av samhället

Foto: lotte fernvall
FÖRSTA STEGET Rickard, 24, Pamela, 21, Sofia, 21, Gonken, 20, Tigern, 23 och Stefan, 24, har tagit det första steget bort från alkoholen. De är några av Sveriges nya unga alkoholister som bara blir fler och fler.
HÄLSA

Fredrik föll offer för den nya kontinentala alkoholkulturen med en öl efter jobbet. För Pamela var livet en fest – tills hon gick i väggen.

Alkoholens offer blir allt fler och allt yngre – men samhället har svårt att möta problemet.

Arbetsgivare står handfallna, skolor fördömer i stället för att stötta och föräldrarna anar ingenting.

Aftonbladet fortsätter i dag artikelserien om den supande generationen med att lyfta fram motkrafterna och berätta var hjälpen finns.

De samlas över hela Sverige, små anonyma grupper.

De har precis insett att de är alkoholister.

Och tagit sitt första steg mot ett nyktert liv.

Det är en vacker vårkväll i centrala Stockholm och en grupp ungdomar har träffats för ett möte med unga, anonyma alkoholister.

Mötet sker i ett samtalsrum på Maria Beroendecentrum en tisdagskväll under ledning av alkoholterapeuterna Ing-Marie Welin och Britt-Marie Darliden.

Ordet går till en ung man:

– Jag är alkoholist, säger han. Jag vet nu att jag är beroende av alkohol.

Att erkänna för sig själv att man är alkoholist är ett stort steg.

– Det blir svårt. Men det måste gå. Jag vill inte dricka bort mitt liv, fortsätter den unge mannen.

Några av dem som kommit hit kommer troligen att falla ifrån. Återfall är vanligt. Men flera kommer att lyckas och bli nyktra alkoholister.

Speciellt för unga

Runt om i landet hålls varje vecka massor av liknande möten. För att kunna ta emot alla ungdomar som blivit alkoholister de senaste åren har till exempel föreningen Anonyma Alkoholister tvingats bilda nya lokala grupper som enbart vänder sig till ungdomar och som kallas AA-Young People.

Aftonbladet har varit med vid några av dessa möten.

Ett par öl efter jobbet

Där finns 25-åringen som alltid ställer upp på jobbet, den unga karriärkvinnan och den trevlige killen som alltid hamnar i centrum på festen.

På ett annat möte finns den snygga universitetstjejen som alltid blir bjuden på drinkar på krogen, grabben som aldrig säger nej till en fotbollskväll om det finns starköl på bordet och den duktige hantverkaren som gillar att ta några öl efter jobbet.

Alla är anonyma. Men deras berättelser skiljer sig inte så mycket åt.

Om man börjar dricka alkohol regelbundet när man är 18 år tar det några år att bli beroende. De flesta av Sveriges nya alkoholisterna är därför bara lite drygt 20 år.

– Jag trodde jag skulle klara att dricka kontrollerat, säger en ung kvinna.

– Vad jag gillade mest med alkoholen var att känna mig kontinental. Gå ut mitt i veckan och ta några glas, säger en annan.

– Men nu är kaffe det enda jag kan dricka. Ibland brukar jag dricka så mycket kaffe att jag inte kan sova på flera nätter.

Mötet är slut. För den här gången. Men det blir fler möten, och nya deltagare. De nya alkoholisterna blir snabbt fler och fler.

Läs också:

Tidigare artiklar i serien Ung och full:

Thomas Gustafsson, Britt Peruzzi