Den sjuka jakten på en perfekt kropp

1 av 11
HÄLSA

Unga opererar sig för att se ut som sina idoler i dokusåpan "I want a famous face".

Och snart visas den svenska versionen av "Extreme makeover".

- Gränserna flyttas fram hela tiden. Vi har tappat kontrollen, säger psykolog Yakup Toper.

En av fem. Så många svenskar är i dag beredda att genomgå en plastikoperation. Samtidigt flyttas gränserna fram för vad som anses etiskt försvarbart. I MTV:s kritiserade serie "I want a famous face" opererar sig Jeanette, 21, för att se ut som Kate Winslet. I en annan amerikansk dokusåpa, "Extreme makeover", blir olyckliga människor lyckliga när de har opererat näsan, kinderna, ögonen, brösten, låren, magen och korrigerat synen.

Det senare programmet visas i höst i en svensk tappning.

Har plastikkirurgin gått för långt i jakten på den perfekta kroppen? Är operationerna för patientens bästa? Och vad blir nästa steg?

Per Hedén är kirurg vid Akademikliniken i Stockholm som ska göra svenska "Extreme makeover" i samarbete med Kanal 5. Han anser att kritiken mot programmet bygger på fördomar.

- Serien i USA är väldigt amerikansk och omdebatterad. Men vi vill visa hur folk kan lida av sitt utseende och hjälpa människor med utseendehandikapp, säger han.

- Det kan till exempel röra sig om en människa som har enormt komplex för sin byst. Det kan vara oerhört plågsamt trots att andra människor inte tycker att det är något problem.

"Gott kan komma ur det här"

Att deltagarna samtidigt visas upp i en tv-såpa tror han inte påverkar dem negativt:

- Många har bara en begränsad möjlighet och skulle inte haft råd annars. Jag tror att något gott kan komma ur det här, säger Per Hedén.

Han och andra plastikkirurger försvarar de allt mer avancerade ingreppen med att de gör patienten gott och lyfter självkänslan.

Men många vänder sig mot läkarnas sätt att resonera. Psykolog Yakup Toper träffar många ungdomar som har komplex för sitt utseende. Och även om dokusåporna alltid visar upp leende exempel är det inte så i verkligheten, menar han.

- Unga opererar sig för att bli någon. Problemet är att kraven från omgivningen gör att det aldrig blir tillräckligt. Man blir aldrig tillräckligt vacker eller sexig och det leder till något slags uppgivenhet. Den känslan förstärks särskilt om man gör det många gånger, säger han.

- Patienten får oftast inte den effekt man hoppats på och det leder till en ny identitetskris.

Har gränserna flyttats fram för långt?

- Ja, absolut. Det är ett gränstestande hela tiden. Man har tappat kontrollen. Vad är nästa steg - att sprätta upp och fixa till inre organ?

Mest utskällt är "I want a famous face". Flera av idolerna som stått som förebilder har tagit avstånd från fenomenet, bland andra Kate Winslet.

- Flickan hade samlat tidningsomslag på mig. Hon sa "Jag vill verkligen ha Kate Winslets bröst. Se bara hur välformade de är, fasta och mjuka." Jag tänkte: "Nej, kära du, mina bröst ser inte ut så. Jag har fått två barn."

- Hon tog bort delar av magen. Vad fan är det som pågår? säger Winslet.

"Som att gå till frisören”

Programmet har ingen svensk motsvarighet - ännu. Men trenden är solklar. Det händer allt oftare att man ändrar på kroppsdelar för att likna någon annan.

- Att man vill operera sig med en kändis som förebild är inte så vanligt. Däremot händer det att patienter visar upp en bild, säger Per Hedén.

- De kan säga att jag skulle vilja ha den och den näsan, eller den profilen, är det möjligt att göra något liknande? Det är lite som att gå till frisören.

Är de här operationerna verkligen för patientens bästa? Det finns experter som hävdar att ingreppen inte stärker självkänslan - utan tvärtom.

- Det är skitsnack av en människa som inte vet vad han talar om, dundrar Per Hedén.

- Patientnöjdheten ligger i studier på 90 procent. Och de får inte bara bättre självkänsla, utan det påverkar även relationer och livskvalitet i stort.

Sara Milstead