Sött blir sötare

Fikabrödet innehåller mindre fett – men mer socker

HÄLSA

Söt, sötare, sötast.

Svenska tårtor och kakor blir allt sötare.

Svenska folket består av gottegrisar. Konsumtionen av bakverk, kaffebröd och godis ökar, visar statistik över våra matvanor. Hela 15-20 procent av genomsnittssvenskens energiintag kommer från mellanmål, kakor, godis och läsk.

Den som äter en chokladboll och en glasstrut har fått i sig lika mycket energi som rekommenderas till lunch för en kvinna med stillasittande arbete - men knappt någon näring.

Struntar i varningarna

En ny analys som Livsmedelsverket gjort visar att branschen inte tagit till sig varningarna om sockerfällorna.

- Jag är inte så förvånad. Om man minskar på fett, som är en smakbärare, lägger man ofta till mer socker. Men socker och fett är stora bovar båda två, säger Viveca Annell, dietist.

130 livsmedel har granskats av Livsmedelsverket utifrån halten av de mest omdebatterade näringsämnena - fetter, sockerarter och salt.

Mindre fett - mer socker

Siffrorna visar att fetthalten visserligen sänkts i flera produkter - till exempel småkakor, munkar och frukttårtor - men i genomsnitt är kakorna och bakelserna i dag sötare.

I snitt rör det sig om 24,4 gram sackaros per 100 gram mot 21 gram tidigare, uppger tidningen Vår Föda.

- Det enda positiva man kan säga är att transfetterna, minskar, att man blivit medveten om vilket margarin man använder. De stora sockerbovarna är fortfarande drycker och det dolda sockret i frukostarna, säger Viveca Annell.

Fotnot: Transfetter finns mest i feta bageriprodukter, godis och snacks. De höjer våra kolestorolvärden.

Sötsaker som blivit sötare

Britt Peruzzi

ARTIKELN HANDLAR OM