Därför hetsäter kändisarna

Monica Lewinskys senaste viktökning chockar världen. Samtidigt har Anna Nicole Smith svultit ner sig till hälften. Här är förklaringen till att kändisarnajojobantar.

Anna Nicole pendlar rejält i vikt.
HÄLSA

De har pengar. De har framgång. Och tillgång till vilka terapeuter, träningscoacher och bantningskurer som helst. Ändå tappar de kontrollen över sin vikt. Senaste chockbilderna visar Monica Lewinskys extrema viktökning. Bill Clintons avslöjanden i självbiografin ”My life” har fått den 31-åriga ex-praktikanten till att hetsäta.

Monica Lewinsky är mycket besviken på hur Clinton i boken beskriver deras förhållande. Resultatet har inte låtit vänta på sig – i dag tros Lewinskys vikt ligga kring 110 kilo.

Fenomenet är inte på något sätt unikt. Många Hollywoodprofiler delar problemet med extrem viktökning och ätstörningar.

Har testat alla metoder

Oprah Winfrey är en av dem som jojobantat mest. Hon har själv beskrivit hur hon provat alla bantningsmetoder som finns för att hålla figuren.

Anna Nicole Smith är ett annat exempel – nu magrare än någonsin efter en vansinnigt hård svältkur och diverse skönhetsoperationer.

Den förr så kurviga blondinen väger i dag knappa 55 kilo till sin 179 centimeter långa kropp. Under Oscarsgalan för åtta år sedan stod vågen på 120 kilo.

Förklaringen till de extrema pendlingarna är undertryckt ångest, säger beteendeterapeuten och idrottspsykologen Stina Karlsson, verksam vid Itrim.

– Det är emotionellt ätande. Ibland har det att göra med en rent generellt dålig livsstil, men när det gäller Oprah Winfrey vet vi att det handlar om en komplicerad barndom med extremt fattiga förhållanden och misshandel. Samma sak gäller förmodligen Anna Nicole Smith, säger hon.

– Det ger en psykisk instabilitet. Under vissa perioder har man ett hål i magen, ett ångestfyllt hål som man fyller med mat. I vissa fall kan mediciner ligga bakom, men inträffar det upprepade gånger handlar det om ångest och att man inte kan hantera det.

Enligt Stina Karlsson klarar de flesta ”ångestätarna” att hålla vikten under de perioder de mår bra.

– Oprah Winfrey sköter sin vikt genom att motionera mycket. Man kan se att hon fortfarande går upp och ner, men inte lika mycket som tidigare, säger Stina Karlsson.

– Lösningen är att bli uppmärksam på sitt beteende, att skilja på känslor, händelser och ätande. Då kan man hindra det från att gå överstyr. Att äta regelbundet är också ett sätt att förhindra jojobantning.

Ett missbruk

Flera experter jämför ångestätande med alkoholmissbruk. Bitten Jonsson är drogterapeut och driver ett center för personer som lider av matberoende.

– Många är inte medvetna om sin viktökning från början. Det börjar med att omgivningen

säger: Men vad rund du har blivit! Och man tänker att Gud, det där måste jag ta bort! Och det är ofta lätt första gången. Man går ner i vikt och får feedback, andra säger att man är duktig. Men man vill inte ge upp sin livsstil utan tänker i stället att nu, nu kan jag unna mig lite, säger hon.

Kilona staplas på varandra

Kilona staplas på varandra igen, men att gå ner i vikt ännu en gång är svårt – och det blir tuffare för varje försök. En förklaring är termostat-teorin. Precis som vår kropp reglerar sömn och kroppstemperatur tror forskarna att det finns en ”fettregulator” någonstans som styr aptit och vikt.

– Äter vi lite slår denna så kallade ponderostat till och gör oss hungriga. Är depåerna fulla tappar vi aptit. Dessvärre tycks inte ponderostaten vara så effektiv. Vi verkar kunna öka i vikt utan att stoppsignalerna når fram, säger Stephan Rössner, professor i medicin vid Huddinge universitetssjukhus.

– Kanske byggs det nya nervbanor, som anpassar sig till den högre vikten och därför inte försöker återföra oss till startnivån.

Psykiskt sår

Men det största såret som jojobantandet

efterlämnar är rent psykiskt.

– Upprepade misslyckanden bryter ner självtilliten och gör det mera osäkert att man klarar att gå ner vid nästa försök, säger Stephan Rössner.

Att kändisarnas matstörningar basuneras ut i medierna väcker blandade reaktioner.

En del menar att det är att frossa i andras olycka, men Bo Mårtensson, presstalesman för Överviktigas riksförbund, tycker att det är bra.

– Det är positivt att även kända personer kan ha de här problemen. Jag tror att det i längden ger ökad förståelse för överviktiga, säger han.

Sara Milstead