"Snor är bra"

Ny bok avlivar myter om förkylning

HÄLSA

Höstregnet piskar mot rutan, huvudet känns som inlindat i bomull och halsen sårig - förkylningen har slagit till.

Men varifrån kommer egentligen allt snor?

En ny bok har svaret.

Förkylning är den absolut vanligaste sjukdom vi kan drabbas av. Tre av fyra svenskar är förkylda minst en gång om året.

Eftersom förkylning orsakas av virus och det ständigt finns runt 200 förkylningsvirus omkring oss är det svårt att värja sig, konstaterar Apoteket AB i en bok om förkylningar.

– Det första man ska tänka på är att ta hand om sig själv, vila och dricka varmt, säger Anders Carlsten, som är forskningschef på Apoteket AB.

Mest smittar förkylningen strax innan eller när den just brutit ut. Att stanna hemma från jobbet och vila en dag är aldrig fel, skriver Apoteket.

– Går man till jobbet ändå ska man tänka på att inte smitta andra, inte gå runt och hälsa och tvätta händerna ofta. Nys i armvecket.

Bra med snor

Förkylningsviruset attackerar kroppens slemhinnor som svullnar upp. Från körtlar i näsan kommer sekret med uppgift att transportera ut förkylningsviruset från kroppen – snor.

– Vi ska vara glada för att näsan rinner. Det är bra att snyta sig och det är bra att hosta för att få upp det som finns i luftrören, säger Anders Carlsten.

Förkylningsvirus trivs bäst i 37 grader. Feber gör att viruset inte växer till sig lika snabbt. Därför är det onödigt att ge febernedsättande medicin till exempel till barn som är pigga trots hög feber.

Oftast går förkylningen över av sig själv.

– Men har man väldigt ont i bihålorna och hög feber och har haft det några dagar kan det vara läge att ta kontakt med läkare.

Stärkt immunförsvar

I bland övergår förkylningen i influensa. Farlig är den framför allt för äldre, under vintertid dör 5000 fler än normalt bland dem som är 65 år och äldre. Därför rekommenderas äldre att vaccinera sig.

Barn är känsligare för infektioner än vuxna och får lättare förkylning.

– Barn mår bra av att träna sitt immunförsvar. Det rinner ofta i näsan men de får en stimulans av immunförsvaret som de bär med sig senare i livet, säger Anders Carlsten.

Det tar sisådär 35 förkylningar per barn innan immunförsvaret är i trim, kan man läsa i boken.

Klena män

Förkylningsboken ska säljas på apoteken runt om i landet. Hushåll där det finns någon som är född 1971 och alla 23-åriga kvinnor får en bok i brevlådan.

– Vi har kollat upp det och det har visat sig att småbarnsföräldrar i 30-årsåldern är väldigt bekymrade för sina barn och ofta blir sjuka själva. Unga kvinnor i 25-årsåldern är också oroliga vid förkylning.

Så till den stora frågan: Varför blir män så ynkliga när de är förkylda?

– Män är alltid lite klenare än kvinnor och klagar mer, sedan tror jag inte att de blir sjukare än kvinnor, säger Anders Carlsten och skrattar.

Fakta: Förkylningar

TT