Nytt piller kan göra dig smal

Hjälper också med att sluta röka

HÄLSA

Stockholm

Om två år kan en ny, lovande bantningsmedicin finnas på marknaden.

Medlet kan dessutom hjälpa oss att sluta röka.

Läkemedelsjätten Sanofi-Aventis räknar med att den nya medicinen Acomplia ska vara godkänd av europeiska läkemedelsverket om två år, skriver Dagens Nyheter.

Över 1 500 patienter i USA och sex europeiska länder deltar i en pågående studie. Resultaten från det första året presenterades nyligen på europeiska hjärtläkarkongressen i München.

Försökspersoner som fick 20 milligram Acomplia per dag under ett år gick ner i snitt 8,6 kilo. Resultaten stämmer väl överens med en parallell studie där närmare 100 svenskar ingår.

Effektiv medicin

- Medicinen är mycket effektiv och för att vara en drog som verkar i hjärnan är den väldigt snäll, säger Lars Sjöström, professor vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Han har lett den svenska delen av studien.

Acomplia blockerar hjärnans belöningssystem så att vi helt enkelt inte har samma behållning av att äta, dricka och röka. Medicinen har också direkta effekter ute i kroppen. Inlagringen av fett minskar i musklerna och levern. Kroppen blir också mer insulinkänslig och då sjunker blodsockernivån, förklarar Lars Sjöström.

Medicinen attackerar alltså flera av de stora riskfaktorerna för hjärt-kärlsjukdomar: övervikt, rökning, högt blodtryck och för mycket farligt fett och socker i blodet.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM