”Socker är farligare än fett”

Beroendeterapeuten Bitten Jonsson gav tips till sockerberoende i chatt med läsarna

HÄLSA

Du bör inte få i dig fler än 13 sockerbitar per dag.

En normal svensk frukost innehåller 20.

Beroendeterapeuten Bitten Jonsson svarade på frågor om sockerberoende. Och kunde bland annat konstatera:

Socker är farligare än fett.

dania säger: Om du slutar äta socker saker går du inte upp i vikt då?

   Bitten Jonsson säger: Nej, du går går ner i vikt om du slutar äta socker och godis. Det är socker som ger viktökning idag - inte fettet.

Sophie säger: Finns det något man kan äta för att lyckas sluta med socker? Jag är nog sockerberoende eftersom att jag blir illamående och får huvudvärk om jag inte ätit godis på två dagar. Kan man äta något för att underlätta det och hur många dagar mår man dåligt efter att man slutat med socker?

   Bitten Jonsson säger: En sockeravgiftning varar emellan 7-21 dagar. Man mår inte lika illa hela tiden - det går upp och ner. Det man ska äta är mat - riktig mat - vällagad näringsrik mat regelbundet minst 3 gånger om dagen.

olle säger: vad är farligast; fett eller socker?

   Bitten Jonsson säger: Socker.

helena säger: Hur efektiva är alla tabletter som man kan köpa för att bli av suget?

   Bitten Jonsson säger: Inte effektiva alls. Det är i hjärnan sockersuget finns och hjärnan låter sig inte luras. Man måste göra en livsstilsändring och börja äta ordentligt med riktig mat för att stabilisera sockersuget.

Helena säger: Har du statistik över att krom skulle hjälpa mot sockersuget?

   Bitten Jonsson säger: Nej, det finns säkert studier i USA. Men det hjälper bara på vissa människor, men väldigt få. Krom kan vara en krycka medan man lär sig att äta rätt. Det finns inga genvägar.

olle säger: vad är "riktig mat"?

   Bitten Jonsson säger: En balanserad kost av varma och kalla grönsaker, kallpressat fett och smör, fullkornsbröd, råris, kött, fisk, fågel, ägg, potatis - lagad mat på rena råvaror.

Tove säger: Jag har i hela mitt liv haft svårt att hålla mig ifrån sockerrika livsmedel, framförallt godis. Jag försöker nu minska intaget av detta eftersom jag mår mycket bättre då jag låter bli. Jag blir piggare och känner mig "ren". Detta är dock inte motivation nog att hålla mig ifrån snansket. Jag undrar om du har något knep att dela med dig av?

   Bitten Jonsson säger: Ja, det har jag. Hjärnan är kroppens viktigaste organ. Skaffa dig kunskap om hjärnan och biokemin så får du en mycket stark motivation till att vårda och vörda kropp och själ. Umgås med andra människor med samma problem. Försök känna att du vill tillföra friskfaktorer i ditt liv. Gå på FAA (Food, adicts annonymous) - en självhjälpsgrupp för sockerberoende - se www.faa.se. Det är några tips.

Henrik säger: Hej,jag är sockerberoende jag undrar Hur man får bort det..snälla svara!!

   Bitten Jonsson säger: Ja en sak du kan göra är att börja med att läsa min bok ”sockerbomben” och gå in på vår hemsida - www.bittensaddiction.com - eller ta kontakt med www.faa.se. Lycka till!

fidde säger: Är andra sötningsmedel bättre än socker?

   Bitten Jonsson säger: Det beror på vilken typ av biokemi man har och hur mycket man äter av sötningsmedlet. Visserligen höjer inte konstgjorda sötningsmedel blodsockret, men det rubbar hjärnanas biokemi och det är där suget sitter. Om man är sockerberoende får man sockersug av sötningsmedlet.

minna säger: är fruktsocker bättre än vanligt socker?

   Bitten Jonsson säger: Koncentrerat tillsatt fruktsocker i olika födoämnen är inte ett dugg bättre. Det har visat sig att fruktsocker i stora mängder kan orsaka mycket höga blodfettsvärden. För mer info sök på triglycerider och fructose på www.mercola.com

Mikaela säger: Hejsan, jag har funderat på atkinsmetoden. Är det ett sätt att slippa sockersuget, då man avstår från kolhydrater samt socker?

   Bitten Jonsson säger: Atkinsmetoden fungerar mycket bra på ungefär hälften av oss. Den andra halvan av befolkningen kan bli deprimerad, få koncentrationssvårigheter, sömnstörningar och liknande eftersom man får i sig för lite kolhydrader. Detta har att göra med vilken signalsubstansdominans man har i hjärnan. För mer info se boken ”The edgeeffect” av Eric Bravorman.

Rappe säger: Kan det vara skadligt att undvika kolhydrater i 7-14 dagar (South Beachmetoden)om man tränar ofta?

   Bitten Jonsson säger: South Beach är väldigt likt atkins och egentligen undviker man inte kolhydrater helt i någon av dessa metoder. Grönsaker, typ broccoli, blomkol, brysselkol, rotfrukter med mera innehåller mycket bra kolhydrater. Men hur bra man mår av detta avgörs av vilken biokemi man har. Så du får väl pröva. 7-14 dagar är en kort period.

valloo säger: Hur mycket socker borde man få i sig för att det inte ska bli för mycket?

   Bitten Jonsson säger: För en person som inte har ett sockerberoende så är det en bra regel att man inte bör få i sig mer än 13 sockerbitar per dag (helst något mindre) om man vill undvika skadliga konsekvenser. En normalsvensk frukost innehåller ca 20 sockerbitar.

Alexandra Ramnewall

ARTIKELN HANDLAR OM