Vet du vad du äter på krogen?

20 procent av svenskarna blir matförgiftade på restaurang

HÄLSA

Råttor i köket. Mat på smutsigt golv. Kackerlackor på väggarna. Duvor som flyger runt och skiter.

Var femte svensk blir matförgiftad på krogen. Kändiskocken Melker Andersson tipsar om hur du hittar de rena restaurangerna.

Foto: Getty

– Det är obegripligt att så många vågar driva krog med så låg kunskap, säger Melker Andersson, krögare och kock som just nu hjälper krogar i kris i ”Melkers krogakut” i TV4.

Krogsnusket är utbrett, menar han. Okunskapen likaså. 30 procent av alla restauranger i Sverige är skitiga, gissar Melker Andersson.

Och nu visar en ny undersökning från Anticimex att 1,3 miljoner svenskar varje år blir matförgiftade när de äter ute.

– Du får inte köra bil eller moppe utan körkort men du får öppna krog och förgifta människor utan utbildning. Nu kräver vi någon typ av körkort för krogägare.

Det säger Lennart Norring, intendent på miljöförvaltningen i Stockholm.

Trött på okunskapen

Han får stöd från kolleger ute i landet som Aftonbladet pratat med. Alla är trötta på krogsnusket, nonchalansen och okunskapen.

– De bryr sig inte. De tinar i hoar, de städar inte, de förvarar mat i rumstemperatur och skyller på allt, säger Lennart Norring.

– Många vet inte vilka grader som krävs, hur man varmhåller eller kyler ner.

Lennart Norring tar ärtsoppan i Tierp som exempel, där 66 åldringar blev matförgiftade och två dog. Ärtsoppan fick stå i rumstemperatur innan den kyldes ner och bakterier hann växa till.

- Nerkylningen ska gå fort, helst inom två timmar. Och här fuskas det mycket, säger Lennart Norring.

Och det tycks inte hjälpa med utbildning. Miljöförvaltningen i Stockholm och grannkommunerna kollade kunskapsnivån på 207 restauranger och den var nästan lika dålig hos utbildade som hos outbildade.

Tvättar inte händerna

Hans kollega, Siv Dannehag i Borlänge, håller med.

– Det är märkligt att man ska behöva förklara varför man ska tvätta händerna, säger hon.

Hon inspekterade 31 restauranger förra året och 97 procent av dem fick minst tre anmärkningar var. Förra året stängde hon två restauranger i Borlänge.

På ett livsmedelslager i Göteborg hittade inspektörerna döda möss på kartonger som man hade hällt ut klister och socker på.

– Det är det värsta vi sett och det är ju inte bara äckligt – det är djurplågeri, säger hon.

Häller pastan i diskhon

– Ett vanligare problem är att man häller ut pastan i diskhon. Plockar upp den med händerna och lägger på tallrik, säger Katarina Jonsson livsmedelsinspektör i Göteborg.

– Vissa restauranger är oerhört smutsiga. Ibland är det faktiskt renare i ett stall. Många krogägare lägger mycket pengar på att städa där gästerna sitter och lite där personalen vistas, säger Kristina Nilsson, inspektör i Eskilstuna som redan hunnit stänga en restaurang i år.

I Stockholm stängdes tre restauranger förra året för att man hittat råttspillning i köket. För en tid sedan stängdes en krog på Södermalm. Då möttes inspektörerna av två råttor i köket.

– Det är ovanligt . Det är skygga och nattaktiva djur så man undrar ju hur det ser ut i köket under natten, säger Johan Öberg som upptäckte de objudna gästerna.

Det är bara en sak som kan skrämma krögarna tror inspektörerna – att snusket blir offentligt. Antingen på hemsidor eller på krogdörren.

– Då slutar folk att gå dit och då skärper de sig, säger Tommy Falk, inspektör i Ludvika.

De 10 vanligaste bristerna

Ann Jonsson