”Nikotin är ett fiffigt gift”

Ex-rökaren Charlotta von Zweigbergk om varför det är så svårt att sluta

Foto: Stefan Mattsson
ett fiffigt gift. Det är 1,5 år sedan Charlotta von Zweigbergk slutade röka - men än kan hon då och då känna suget.
HÄLSA

Det är ett och ett halvt år sedan Charlotta von Zweigbergk tog sin sista cigarett.

Men fortfarande händer det att hon saknar rökningen.

– Det liksom anfaller ibland.

Foto: Rolf Petersson
Barbro Holm Ivarsson, tobaksexpert på Folkhälsoinstitutet.

I boken ”Eld utan rök” skriver Charlotta von Zweigbergk, journalist och författare, om den svåra vägen till ett rökfritt liv.

Hon kallar sig nikotinist, och berättar att hon fortfarande kan komma på sig med att vilja tända en cigarett.

Charlotta vet allt om hur det känns för en inbiten rökare att sluta.

”Passar i nutiden”

– Nikotin är ett mycket fiffigt gift eftersom det passar så bra in i nutiden. Kroppen lugnas ner och hjärnan blir alert.

Eller, rättar hon sig, kroppen blir inte alls lugn av rökning, tvärtom blir den extremt uppstressad.

– Men det KÄNNS som om den blir lugn. Och det är väl så vi alla önskar att det skulle vara. Droger som bara lugnar gör oss slöa. Och att bli speedad är ju ingen höjdare när man sitter vid ett skrivbord.

Bilden av en rökare, den bild som hamrats in av tobaksbolagens reklam, sitter djupt rotad i många rökare, tror Charlotta von Zweigbergk.

– Det är en bild av en person som unnar sig, som njuter av livet och tar vara på det goda.

Går upp i vikt

En annan anledning till att många har svårt att sluta röka för gott tror Charlotta är abstinensen, som stundtals är väldigt svår.

– En viktig grej är också att man går upp i vikt när man slutar. De flesta som slutar går faktiskt upp några kilo, och vissa mer än så. Sådant är viktigt för en del, så då börjar de igen.

Barbro Holm Ivarsson är tobaksexpert på Folkhälsoinstitutet. Hon vet också allt om att sluta röka - fast hon kan mer om de medicinska orsakerna.

– Nikotin är ett kemiskt ämne som påverkar belöningscentrum i hjärnan. Det är som godis för hjärnan om man är beroende, säger hon.

Men om man VET att det är farligt - varför fortsätta?

– Tänk dig att du har ett medel som får dig att må helt perfekt – och att du kan få må så en gång i timmen. För många är det svårt att göra sig av med den här lilla gräddfilen till njutning.

Den värsta sluta-röka-abstinensen brukar vara över på omkring en månad, enligt Barbro Holm Ivarsson. Majoriteten av alla före detta rökare säger att deras liv blivit bättre sedan de slutade.

– Men det händer att man åker dit igen – kanske flera år senare. Då trappas det i de flesta fall upp, och snart är man fast igen.

De flesta vill sluta

Nästan alla mår dåligt första gången de röker, säger Barbro Holm Ivarsson. ”Man får jobba för att lära sig”, konstaterar hon. Inom ett år med ihärdig träning brukar dock de flesta vara beroende - både kemiskt och socialt.

Enligt Barbro Holm Ivarsson vill de allra flesta rökare sluta så småningom. Det finns de som framhärdar och intalar sig att ”det händer inte mig” när de läser om rökningens skadeverkningar. Men de är få, menar hon.

– Hälsan är det viktigaste skälet till att man vill sluta röka. Men många ogillar också känslan av att vara beroende. Man känner att det här begränsar ju min frihet – en liten vit pinne styr mitt liv, och så vill jag inte ha det.

Barbro: Därför är det så svårt att sluta

Charlotta: Därför är det så svårt att sluta

Mia Carron