Blinde Kjell anses vara fullt frisk – Susanne är 100 procent sjuk

1 av 2 | Foto: KRISTER HALVARS
FRISK Kjell Sahlqvist i Borlänge måste söka nytt arbete trots att han har diabetes, är blind på ena ögat och lider av värk.
HÄLSA

Kjell Sahlqvists diabetes har gjort honom blind på ena ögat.

Dessutom har han tappat känseln i fötterna och lider av värk i lederna.

Men läkarna tycker han är fullt frisk.

Kjell Sahlqvist reagerade i likhet med många andra på uppgiften att Susanne Linde, en av de femton i Feministiskt initiativs styrelse, varit heltidssjukskriven i nära fyra år. Diagnos: utbrändhet.

Ändå har hon haft tid och ork att förutom Fi också vara engagerad i folkrörelsen Tid för Sverige samt i det egna familjebolaget.

Varje år de senaste fyra åren har Kjell Sahlqvist ansökt om förtidspension.

Avslag gång på gång.

- Jag klassas av försäkringsläkaren som fullt frisk att ta vilket arbete som helst på arbetsmarknaden.

"Verkar helt sjukt"

Kjell Sahlqvist har varit arbetssökande de senaste tre åren. I maj ska arbetsförmedlingen ta fram ett skräddarsytt jobb åt honom.

-Det jag har utbildning för kan jag inte använda mig av för sjukdomens skull. Så nu ska staten konstruera ett jobb åt mig så jag försvinner ur statistiken över arbetssökande. Skattebetalarna får stå för hundra procent av kostnaden. Det verkar ju helt sjukt.

-Det vore väl bättre att skicka hem mig så jag fick leva på den pension jag sparat in själv.

Vill inte diskutera

Susanne Linde vill inte ta någon diskussion med press-en om sin nuvarande situation och håller sig undan. Hon hänvisar till Fi:s presstjänst.

Hon har medgett att hon har en förstående arbetsgivare och handläggare på försäkringskassan.

Göran Blennow, försäkringsöverläkare, ger Kjell Sahlqvist delvis rätt i att utbrända patienter har lättare att få sjukpenning än kroniskt sjuka.

-Det kan jag mycket väl tänka mig. Men en stor del av dem som betecknats som utbrända har egentligen en rejäl depression.

Utbrändhet blev ett begrepp i mitten av 1990-talet.

En folksjukdom

Var fjärde svensk kvinna och var femte svensk man drabbas någon gång i livet av en svår depression. Det är en folksjukdom.

För rätt till sjukpenning krävs att man har en sjukdom som sätter ner arbetsförmågan med minst en fjärdedel. Sjukdomen behöver inte ha en korrekt rubrik eller diagnos.

- Det som krävs är att sjukdomen ska orsaka symptom, symptom som hindrar arbete, säger Göran Blennow.

100 PROCENT FRISK

100 PROCENT SJUK

Läs mer:

Leif-Åke Josefsson