Ett ögonblick, Fredrik Virtanen…

…Aftonbladets nöjeskolumnist som ska skriva blogg om att sluta röka

HÄLSA

Fredrik Virtanen var Aftonbladets korrespondent i New York när det blev rökförbud där. Han slutade då, men började igen när han kom tillbaka till Sverige.

Nu gör han ett nytt försök. Följ hans dagliga krigsföring mot abstinensen i blogg, chattar och webb-tv.

Foto: Maria Östlin
Fredrik Virtanen.

Vad är det du ska göra?

– Jag ska göra ett nytt försök att spola ciggen och jag ska skriva minst en daglig rapport om hur det går för mig. Det kommer också att finnas lite tv-inslag där jag biktar mig själv eller är ute på krogen och försöker att inte röka.

Tror du att du kan hjälpa andra att sluta?

- Jag tänker inte vara nån Friskis&Svettis-ledare eller pastor som uppmanar folk att sluta. De som försöker kan jämföra sig med mig eller skratta åt mina misslyckade försök om de själva lyckas. Och ickerökarna kan gå in och läsa för att få lite förståelse för hur vi har det - istället för att bara klaga på att deras kläder luktar när de blir utsatta för vår rök.

Vad tycker du om rökförbudet på krogarna i Sverige?

- Förr var jag väldigt emot. Jag tyckte det var överförmynderi. Men nu inser jag att det är väldigt modernt med rökförbud. Rökning både stinker och är livsfarligt.

På vissa sätta är det coolt att röka. Men det leder inte till något vettigt och det behövs inte. Och det är ofräscht. Snus och tuggummin är fullgoda alternativ.

Hur var det i New York när förbudet kom?

- Jag var emot och tyckte krogarna kunde sanera bort det själva. Men det lyckades de ju inte med. I New York var det också jättetjafsigt - alla krogar skulle gå under osv. En del krogar förlorade på det, men på det stora hela gick det bra. New York har varit alla tuffingars rökarstad. Där fimpade de. Moderna människor släcker ciggen.

Lotta Zachrisson