Varannan vill fimpa

Undersökning: Lagen får unga att sluta röka

Foto: Björn Lindahl
Kalasbra lag Andreas Jonsson, 25, Magnus Edlund, 24, Cathrine Stenemyr, 23, Erik Mirstam, 26 och Maja Lukasik, 26 tycker att det är bra med rökförbud på krogen.
HÄLSA

Rökstoppet på krogen 1 juni ligger helt rätt i tiden. Mer en varannan rökare vill fimpa, visar Aftonbladets egen undersökning.

Den nya lagen får speciellt de unga rökarna att tänka om. Var tredje under 30 år slutar som en följd av rökförbudet på krogen.

- Det är omodernt att röka, säger trendanalytikern Paula Malm

Från 1 juni skingras dimmorna i kaféer, restauranger och barer. Svenska staten ligger helt rätt i tiden med nya lagen om rökstopp på krogen.

Stockholm, Göteborg och Malmö följer efter trendmetropoler som New York och Rom.

- Det är inte en dag för tidigt. Det är äckligt med rök och helt ute att vara grungeig, säckig och grå. Idag ska man bry sig om sin hälsa och vara fräsch, säger Paula Malm, analytiker på trendbyrån Trend Union.

Sverige har 1,2 milj rökare

På 20 år har andelen rökare i befolkningen sjunkit från drygt 30 till 17 procent. Idag finns det 1,2 miljoner rökare i Sverige. En undersökning som aftonbladet.se har gjort bland läsarna visar att över häften av dem som röker har planer på att sluta.

Bland män och kvinnor under 20 år svarar var tredje att rökstoppet på krogen påverkat dem. Siffran är nästan lika hög bland 20-30-åringarna. Medan män och kvinnor över 30 inte påverkas lika mycket.

Krogägarna får böter

- Syftet med lagändringen är att skydda serveringspersonalen från passiv rökning. Men om folk slutar röka är det en bra sidoeffekt. Däremot är det inte bra att byta ut ett beroende mot ett annat. Snus är inte ofarligt som många tror, säger Margaretha Haglund på Folkhälsoinstitutet.

Kommunerna har ansvaret att kontrollera att lagen efterlevs. Den krogägare som inte ser till att gästerna fimpar riskerar dyra straffavgifter.

Lagen ska skydda krogpersonalen

Aftonbladets undersökning: Tänker du sluta röka?

Du rökare, i dag har du 44 dagar kvar.Sen blir det rökstopp på krogen. Du rökare, vi vet vem du är: kan inte sluta, fast du vill, precis som den karaktärslöse Fredrik Virtanen. Kolla undersökningen här intill. I dag kan du göra något åt det. Skriv ett kontrakt på aftonbladet.se. och ditt namn blir publicerat. Det blir priser också. Och du, i morgon är det 43.

Katarina Sternudd