Rökförbud skrämmer inte bort kroggäster

HÄLSA

Stockholm

Åtta av tio tänker inte ändra sina restaurangvanor inför det kommande rökförbudet på krogen, enligt restaurangernas organisation.

Och någon större oro märks inte hos krögare eller tjänstemän som TT talat med.

Nedräkningen har börjat och TT har inför rökförbudet i juni tagit tempen på krögare och andra berörda.

Miljöinspektör Åse Thorné i Malmö säger att förbudet är "efterlängtat" av parterna, och Lars-Erik Morberg, delägare i Hard Rock Café på Avenyn i Göteborg, berättar om positiva reaktioner från krögare i Oslo som levt med det norska rökförbudet i snart ett år.

- Jag tror att det är samma känsla som vi känner över hur konstigt det är att man tidigare fått röka på flygplan.

En krögare TT talat med funderar på vad ett ökat spring ut på trottoaren kommer att innebära. Men för de flesta är frågan - hur blir det med pengarna?

- Vi vet ju inte vad som kommer att hända med omsättningen. Det gäller att sörja för att även rökarna känner sig välkomna efter förbudet, säger Fredrik Norberg, restaurangchef vid Sturehof i Stockholm.

Positivt i Norge

Färska siffror från Norge visar att krögarnas omsättning för de två kvartalen under hösten 2004 - alltså efter förbudet - sjunkit med 0,4 procent respektive 2,8 procent, jämfört med 2003.

Ännu har dock inte Reiselivsbedriftenes landsforening, Sveriges hotell- och restaurangföretagares (SHR) norska motsvarighet, ändrat sin positiva hållning.

Åtta av tio svenskar tänker inte ändra sina krogvanor efter den 1 juni - och två av tio tänker gå på krogen oftare än tidigare, enligt en Temo-undersökning som presenteras på måndag. Beställare är SHR.

Bara 3 procent av totalt 1 100 tillfrågade tänker gå mer sällan på krogen.

- Det ser ju positivt ut. För ett år sedan var det upp till 15 procent som tänkte stanna hemma, säger Mats Hulth, vd vid SHR som konstaterar att man nu "gillar läget".

Uteservering

I dag tycks annars en stor del av den svenska diskussionen handla om uteserveringarna - där man ju får röka även efter förbudet. Olika kommuner har olika regler kring tillåtna tider för uteserveringar.

Leif Rönngren, s-borgarråd i Stockholm, säger till TT att det - trots uppgifter om annat - är möjligt att söka tillstånd för uteserveringar året om.

- Jag skriver just nu på en ansökan om permanent uteservering. Gästerna kommer ju fortsätta röka, det är bättre att de får göra det under ordnade former än att stå på trottoaren, säger Fredrik Norberg vid Sturehof.

Fakta: Rökfritt på bar och restaurang

Petter Forslund/TT